Alle Amerikaanse sporters die willen meedoen aan de Olympische Spelen moeten zich laten vaccineren tegen COVID-19. Dat staat in nieuwe richtlijnen die het Amerikaans olympisch en paralympisch comité (USOPC) heeft opgesteld. De verplichting geldt niet alleen voor sporters, maar ook voor alle coaches en stafleden.

Afgelopen zomer deden ruim zeshonderd Amerikaanse sporters mee aan de Spelen in Tokio, van wie er zo'n honderd niet gevaccineerd waren. Het internationaal olympisch comité (IOC) had alle deelnemers wel dringend opgeroepen zich te laten inenten, maar stelde dat niet verplicht.

De Amerikaanse atleten die begin volgend jaar willen meedoen aan de Winterspelen in Peking, moeten allemaal een coronavaccin hebben genomen. De verplichting geldt vanaf 1 november en is ook van kracht op alle trainingsfaciliteiten van de USOPC.

Voor sporters en stafleden met een medische of religieuze vrijstelling wordt een uitzondering gemaakt. Zij moeten zich dan wel dagelijks laten testen op het coronavirus.

"Vanaf 1 november eist het USOPC dat alle stafleden, sporters en iedereen die onze faciliteiten gebruikt volledig gevaccineerd is tegen COVID-19", schrijft directeur Sarah Hirshland. "Hiermee zijn we beter in staat om een veilige en productieve omgeving te creëren voor Team USA en om weer continuïteit te krijgen in de planning, voorbereiding en service die we bieden aan de atleten."

'Deze pandemie is nog lang niet over'

Volgens Hirshland had de Amerikaanse bond in eerste instantie de hoop dat de coronamaatregelen na de Spelen van Tokio opgeheven konden worden. "Maar deze pandemie is nog lang niet over", aldus de directeur, die zegt gesteund te worden door de nationale sportbonden en de atletencommissie.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF heeft altijd gezegd dat atleten niet verplicht worden om zich te laten vaccineren. De koepel adviseert de sporters wel dringend om het te doen.

'TeamNL' bestond afgelopen zomer in Tokio volgens technisch directeur Maurits Hendriks "voor 99,8 procent" uit gevaccineerde sporters. Tijdens de Olympische Spelen testten bij Nederland vier sporters en drie stafleden positief op het coronavirus.