Joost Luiten is al na twee dagen uitgeschakeld op het Dutch Open in Cromvoirt. De tweevoudig winnaar van het toernooi ging vrijdag net als een dag eerder rond in 72 slagen, precies op het baangemiddelde.

Daarmee staat hij voorlopig op een gedeelde 86e plaats. Alle golfers die 143 of meer slagen nodig hebben gehad, zullen de cut waarschijnlijk niet halen.

De 35-jarige Luiten sloeg in de tweede ronde op de golfbaan Bernardus in Cromvoirt een double bogey en twee bogeys en voegde daar ook een eagle en twee birdies aan toe. Daarmee kwam hij op 72 slagen en een totaal van 144.

Luiten schreef in 2013 en 2016 het Dutch Open, toen nog het KLM Open, op zijn naam. Mede door lichamelijke problemen beleeft hij een tegenvallend seizoen.

"Het was gewoon niet goed", zei Luiten bij Ziggo Sport, nadat hij zijn scorekaart had ingeleverd. "Het was ver onder mijn niveau. Het is meer vechten tegen mezelf dan dat ik vrijuit sta te spelen en dan kom je tekort."

Hij gaf toe teleurgesteld te zijn. "Ik kom hier met een ander doel dan thuiszitten in het weekend. Logisch dat het dan tegenvalt. Ik streef het hoogste na, daar ben ik sportman voor. Als dat niet lukt, is het vervelend. Deze week somt het hele jaar op", omschreef hij het zware jaar dat hij doormaakt.

Negen Nederlanders halen wel de cut

Eerder op de dag miste Wil Besseling ook al de cut op het Dutch Open. De 35-jarige Besseling, die twee jaar geleden zevende werd en daarmee de beste Nederlander was, kende met een ronde van +3 wederom een teleurstellende dag. Hij was donderdag begonnen met een ronde van 74 slagen.

Negen Nederlanders overleefden de schifting wel. Sven Maurits is met 137 slagen en de twaalfde plaats momenteel de beste Nederlander. Hij had vijf slagen meer nodig dan de Zweed Kristoffer Broberg, die met een totaal van 132 (-12) alleen aan de leiding gaat. Broberg ging rond in 64 slagen en dat was samen met de Brit Richard Mansell de laagste score.

Darius van Driel bezet met een totaal van 138 de gedeelde achttiende plaats. Daan Huizing en Philip Bootsma (beide 139) staan gedeeld dertigste, Mike Toorop en Rowin Caron kwamen op 140 en Lars van Meijel en Nordin van Tilburg staan op 141. Koen Kouwenaar haalde met een totaal van 142 net de cut.