De deelnemers aan de Winterspelen van begin volgend jaar in China krijgen met "rigoureuze coronamaatregelen" te maken. Volgens voorzitter Thomas Bach van het internationaal olympisch comité (IOC) is de pandemie "nog verre van voorbij" en zijn strenge maatregelen ook begin 2022 nog nodig.

"Samen met onze Chinese partners en vrienden stellen we alles in het werk om deze Olympische Winterspelen voor iedereen veilig en gezond te maken", schreef Bach vrijdag in een open brief.

"Net als in Tokio nemen we rigoureuze maatregelen tegen het coronavirus, om de gezondheid en veiligheid van alle olympische deelnemers in Peking te waarborgen. Daarbij laten we ons nog steeds leiden door de wetenschappelijke adviezen van de WHO en internationale experts."

Naar verluidt worden de maatregelen in China nog een stuk strenger dan afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen van Tokio. De grote vraag is of sporters bij aankomst in quarantaine moeten.

In Japan hoefde dat niet. Wel moesten de sporters zich dagelijks op het coronavirus laten testen. Wie positief bleek, werd voor tien dagen ondergebracht in een quarantainehotel. Dat overkwam vier Nederlandse sporters en enkele stafleden.

'Waren Spelen van hoop, solidariteit en vrede'

Bach kijkt tevreden terug op de Spelen van Tokio, die vanwege het coronavirus vorig jaar uitgesteld moesten worden. Voor lege tribunes kon het mondiale sportevenement afgelopen zomer wel doorgaan. "Het waren de Spelen van hoop, solidariteit en vrede", aldus de Duitse IOC-voorzitter. "Sporters uit 205 landen stuurden deze boodschap vanuit Tokio de wereld in en ze inspireerden ons met onvergetelijke prestaties."

Het IOC gaat er opnieuw alles aan doen om zoveel mogelijk deelnemers aan de Spelen van coronavaccins te voorzien. China heeft volgens het IOC genoeg vaccins beschikbaar voor de landen die dat nodig hebben. De mondiale federatie had de deelnemers aan de Zomerspelen niet verplicht tot vaccinatie, maar riep iedereen wel op om gevaccineerd naar Tokio te komen.

Het IOC hoopt dat in Peking wel publiek welkom is. China moet daar nog een besluit over nemen.