De Nederlandse volleyballers hebben zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinales van het EK. In het Poolse Gdansk werd Portugal zondag in een spannende vijfsetter verslagen: 22-25, 25-22, 26-24, 20-25, 15-13.

Nederland maakte een prima indruk in de groepsfase, waarin vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen. Toch bleek Portugal, dat zich met de hakken over de sloot had geplaatst voor de achtste finales, een lastigere tegenstander dan verwacht.

Hoewel Nederland over de hele wedstrijd gezien zelfs een puntje minder maakte dan Portugal, stapte het in de Ergo Arena uiteindelijk wel als winnaar van het veld. In de vijfde set ging het tot 7-7 gelijk op, waarna Oranje een kleine voorsprong nam en het tweede matchpoint verzilverde.

Topscorer Nimir Abdelaziz was met 37 punten opnieuw van grote waarde voor Nederland. Bij Portugal was Alex Ferreira met zeventien punten de trefzekerste speler.

In de kwartfinales neemt de ploeg van bondscoach Roberto Piazza het dinsdag op tegen Servië. De Europees kampioen was met 25-18, 22-25, 22-25, 25-23 en 15-12 te sterk voor Turkije.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat Nederland in de kwartfinales staat. Bij dat toernooi eindigde Oranje uiteindelijk als zevende.