De Nederlandse volleyballers hebben Turkije op het EK de eerste nederlaag bezorgd. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza boekte maandag in het Finse Tampere een knappe 3-1-zege (22-25, 27-25, 27-25 en 25-23).

Nederland, dat net als Turkije al zeker was van een plaats in de achtste finales, neemt daardoor de leiding over in groep C. Beide ploegen hebben drie wedstrijden gewonnen en er één verloren, maar het setgemiddelde van Oranje is beter.

De nummer zestien (Nederland) en vijftien (Turkije) van de wereldranglijst gaven elkaar weinig toe. Dat resulteerde in vier spannende sets, die in totaal ruim twee uur in beslag namen.

Met name in de vierde set toonde Oranje veerkracht door zich terug te knokken van een 12-6-achterstand. In de spannende slotfase was het eerste matchpoint vervolgens direct raak.

Met in totaal 34 punten was Nimir Abdel-Aziz de uitblinker bij Nederland. Robbert Andringa maakte er zeventien en Fabian Plak dertien.

Robbert Andringa en Twan Wiltenburg blokken een Turks schot.

Robbert Andringa en Twan Wiltenburg blokken een Turks schot.
Robbert Andringa en Twan Wiltenburg blokken een Turks schot.
Foto: ANP

Groepsfase afgesloten tegen Finland

Eerder dit EK won Nederland van Spanje (3-0) en Noord-Macedonië (3-0), waarna Rusland met 3-2 te sterk bleek. De groepsfase wordt dinsdagavond om 19.00 uur afgesloten met een duel met Finland, dat het toernooi samen met Tsjechië, Estland en Polen organiseert.

De beste vier landen uit de in totaal vier poules plaatsen zich voor de achtste finales. De groepswinnaars nemen het daarin op tegen een nummer vier uit een andere poule. Ook de nummers twee en drie worden aan elkaar gekoppeld.

Het EK volleybal duurt tot en met 19 september. Twee jaar geleden strandde Nederland bij het toernooi in eigen land in de achtste finales.