De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag de kwartfinales van het EK bereikt. Oranje rekende in het Bulgaarse Plovdiv in de achtste finales af met Duitsland: 3-1 (25-22, 23-25, 25-19 en 25-23).

Sinds de Duitse hereniging in 1990 wist Oranje bij het EK in vijf eerdere ontmoetingen niet één keer te winnen van Duitsland. Eerder dit jaar moest Nederland in de Nations League ook buigen voor de Duitse formatie (2-3), net als begin vorig jaar bij het beslissende olympisch kwalificatietoernooi (0-3).

In de Kolodruma Sport Hall was Oranje zaterdag de betere ploeg. Anne Buijs kroonde zich tot topscorer met liefst 28 punten. Nika Daalderop nam 22 punten voor haar rekening.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger, de mondiale nummer negen, neemt het dinsdag in de kwartfinales in Plovdiv op tegen Zweden. De nummer 47 van de wereld verraste thuisland Bulgarije in een thriller: 3-2.

Twee jaar geleden strandde Nederland in de kwartfinales van het EK door een 3-0-nederlaag tegen Turkije. De volleybalsters werden één keer Europees kampioen, in 1995. Oranje was in 2009, 2015 en 2017 verliezend finalist.

De Nederlandse volleybalsters juichen om een punt in Plovdiv.

De Nederlandse volleybalsters juichen om een punt in Plovdiv.
De Nederlandse volleybalsters juichen om een punt in Plovdiv.
Foto: CEV

'Het mag best wat minder spannend'

Oranje maakte het tegen Duitsland nog spannend in de eindfase van de vierde set. Oranje liep van 20-20 uit naar 24-21, maar de eerste twee matchpoints werden gemist. In de zinderende laatste rally deelde Daalderop uiteindelijk de laatste klap uit. Door een Duitse netfout ging het punt naar Oranje, dat daardoor zeker was van de overwinning.

"De volgende keer mag het best wat minder spannend", zei aanvoerder Buijs lachend. "Duitsland is verdedigend natuurlijk heel sterk. Ik werd helemaal gek in het veld. We stonden behoorlijk onder druk in de passing. Ook kregen we de nodige aces tegen op hun service. Maar we hielden goed stand, ook dankzij onze wissels."

"Deze zege geeft heel veel vertrouwen voor onze volgende partij. Dit was onze beste wedstrijd tot dusver. Die groei moeten we zien vast te houden. Dat is alleen maar mooi voor de toekomst."