Cal Crutchlow komt volgende week in de MotoGP namens het fabrieksteam van Yamaha uit in de Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone. De 35-jarige motorcoureur vervangt Maverick Viñales, met wie de Japanse renstal heeft gebroken.

Crutchlow nam na het vorige seizoen afscheid, maar keerde onlangs terug in de MotoGP. Voor Petronas Yamaha reed hij in Oostenrijk als vervanger van de geblesseerde Italiaan Franco Morbidelli. Crutchlow, winnaar van drie Grands Prix, wordt nu teamgenoot van WK-leider Fabio Quartararo.

Yamaha trok Viñales eerder deze maand terug voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Spanjaard zou tijdens de voorgaande GP van Stiermarken bewust hebben geprobeerd zijn motor op te blazen. Yamaha riep destijds voor de GP van Oostenrijk geen vervanger op.

Tussen Viñales en de Japanse renstal zat het al geruime tijd niet goed. De partijen hadden eerder al besloten het contract dat tot eind 2022 liep na dit seizoen vroegtijdig te beëindigen.

Het incident bij de GP van Stiermarken leidde tot een definitieve breuk. Viñales, winnaar van negen Grands Prix, rijdt volgend seizoen voor Aprilia.

Er staan dit MotoGP-seizoen nog zeven raceweekenden op het programma, waarvan de eerste volgende week dus in Groot-Brittannië op Silverstone gehouden wordt.