In het olympisch dorp in Tokio is iemand die betrokken is bij de organisatie van de Spelen positief getest op het coronavirus. Volgens een woordvoerder van het organisatiecomité gaat het om de eerste besmetting die tot dusver is vastgesteld in het dorp.

Volgens Toshiru Muto, de directeur van het organisatiecomité, betreft het een bezoeker uit het buitenland. Uit welk land de positief geteste persoon komt, wilde Muto niet zeggen uit privacyoverwegingen. De besmette persoon is uit het dorp verwijderd en moet voorlopig in een hotel blijven.

Het organisatiecomité zegt te beseffen dat deze besmetting in het dorp tot zorgen leidt, maar benadrukt dat iedereen in het dorp veilig is. "We doen alles wat we kunnen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als we ontdekken dat er besmettingen zijn, is er een plan om dit aan te pakken."

Volgens het organisatiecomité zijn tot nu toe vijf sporters bij aankomst in Tokio positief getest. Zij zitten in afzondering en moeten zich aan strikte hygiëneregels houden.

Tijdens de Olympische Spelen, die over zes dagen worden geopend, wonen zo'n achttienduizend sporters en begeleiders in het dorp. Tijdens de Paralympische Spelen, die daarna worden gehouden, zijn dat er ongeveer achtduizend.

Het olympisch dorp heeft een speciale coronakliniek gekregen, waar de dagelijkse tests worden uitgevoerd. Daarnaast hangen overal posters waarop de coronamaatregelen staan.