Sporters die een medaille op de Olympische Spelen veroveren, moeten die plak zelf om hun nek hangen. De organisatie wil fysiek contact voorkomen uit angst voor mogelijke verspreiding van het coronavirus.

Normaal gesproken hangen hoogwaardigheidsbekleders de medailles om de nek bij de atleten. Vanwege het coronavirus heeft het internationaal olympisch comité (IOC) besloten daar in Tokio van af te wijken.

"De medailles worden niet omgehangen, maar op een dienblad gepresenteerd", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. "De atleet kan dan zelf de medaille pakken."

Bach benadrukt dat de medailles op de dienbladen worden gelegd met handschoenen. Degenen die de gouden, zilveren en bronzen plak vervolgens aanbieden, dragen net als de sporters mondkapjes. Handen schudden en knuffelen zijn verboden tijdens de ceremonie.

Eerder werd al duidelijk dat er vanwege de coronapandemie geen toeschouwers welkom zijn bij de sportevenementen. De Japanse overheid besloot maanden geleden al om fans uit andere landen te weren en onlangs werd bekend dat ook Japanners niet op de tribunes mogen zitten.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is volgende week vrijdag. Het grootste sportevenement ter wereld duurt tot en met 8 augustus.