De eerste Nederlandse sporters hebben vrijdag hun intrek genomen in het olympisch dorp in Tokio. De dressuurruiters gingen na aankomst in Japan direct door naar het dorp, gelegen aan het water in de baai van de hoofdstad. De roeiers arriveerden vrijdag ook.

Het olympisch dorp bestaat uit 21 appartementencomplexen, die zijn gebouwd langs het water in het Harumi-district. De Nederlandse sporters wonen tijdens de Spelen in gebouw nummer 7. Op de balkons hangen oranje doeken, waarop tijdens het mondiale evenement ook het aantal behaalde gouden, zilveren en bronzen medailles wordt bijgehouden.

"Alle voorbereidingen zitten erop en de eerste sporters komen aan in het olympisch dorp", aldus oud-hockeyster Joyce Sombroek, die namens sportkoepel NOC*NSF op de Spelen actief is als zogeheten coronaofficer. Ze coördineert voor de Nederlandse sportploeg alle zaken rond het coronavirus in Japan.

Tijdens de Olympische Spelen wonen zo'n achttienduizend sporters en begeleiders in het dorp, tijdens de Paralympische Spelen zijn dat er ongeveer achtduizend. Het olympisch dorp heeft een speciale coronakliniek gekregen, waar de dagelijkse tests worden uitgevoerd. Overal hangen posters waarop de coronamaatregelen staan.

Vorige week arriveerden de eerste Nederlandse sporters al in Japan. De meesten zijn eerst elders in het land op trainingskamp gegaan en komen pas een paar dagen voor de start van de Spelen naar Tokio. De openingsceremonie is volgende week vrijdag.