Michel Butter doet volgende maand definitief niet mee aan de marathon op de Olympische Spelen. De 35-jarige atleet heeft zich teruggetrokken als reserve omdat hij de kans om nog aan bod te komen heel klein acht.

Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen zijn namens Nederland geselecteerd voor de olympische marathon, die op 8 augustus in Sapporo wordt gelopen. Butter had weliswaar ook de olympische limiet gehaald, maar er mogen slechts drie Nederlandse atleten worden afgevaardigd voor de klassieke afstand.

Butter bereidde zich toch voor op de Olympische Spelen omdat Nageeye met een blessure kampte. Hij werd door Nageeye op de hoogte gehouden van de vorderingen rond de blessure. Maandag bleek dat Nageeye fit is.

"Veel dank en waardering Abdi, dat je me op de hoogte hield toen het even minder ging", schrijft Butter op Instagram. "Fijn dat het weer goed gaat en ook fijn voor Nederland om jou straks voorin te zien shinen."

Het is voor Butter de derde keer dat hij de Olympische Spelen net misloopt. Het overkwam hem ook in 2012 en 2016. Vorig jaar kondigde hij zijn afscheid aan als topatleet, maar mede vanwege zijn olympische ambitie kwam hij daar snel op terug.

Björn Koreman en Frank Futselaar waren naast Butter de afvallers. Alle drie lopen ze op zondag 17 oktober wel de marathon van Amsterdam. Daar zullen ze strijden om de Nederlandse titel.