De olympische fakkeloptocht over de wegen van Tokio gaat niet door, zo hebben functionarissen woensdag bekendgemaakt. De reden is dat Japan nog altijd te maken heeft met een groot aantal coronabesmettingen.

Ter vervanging worden vanaf vrijdag privéceremonies gehouden, aldus het stadsbestuur van de Japanse hoofdstad. Tot aan de openingsceremonie op 23 juli worden fakkelevenementen online getoond, waarbij de autoriteiten toeschouwers ertoe aansporen ze "in het comfort van hun huis" te bekijken.

Alleen het estafettetraject op de Ogasawara-eilanden, een afgelegen archipel zo'n 1.000 kilometer ten zuiden van Tokio, zal doorgaan zoals gepland. De landelijke fakkeltocht is sinds begin maart omstreden, ongeveer de helft ervan werd op de een of andere manier verstoord.

In toeristische steden zoals Kioto en Hiroshima verdween de estafette van de openbare weg, uit angst dat fans het virus zouden verspreiden. Zondag werd een 53-jarige vrouw gearresteerd nadat ze een loper met vloeistof uit een waterpistool had bespoten.

De organisatoren moeten nog beslissen hoeveel Japanners de uitgestelde Spelen kunnen bijwonen en hebben gewaarschuwd dat evenementen achter gesloten deuren kunnen worden gehouden.

Fans van buiten de landsgrenzen zijn sowieso niet welkom. Naar verwachting verlengt de regering deze week de antivirusmaatregelen in Tokio en op andere plekken, waarna een besluit over de olympische fans zal volgen.