Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon mogen Nederland als tweede vrouwenteam vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Tokio. Het jonge duo won zondag in Den Haag in twee sets van Marleen Ramond-Van Iersel en Pleun Ypma: 21-11 en 21-13.

Nederland pakte zaterdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Den Haag een extra ticket voor de Spelen door af te rekenen met Rusland. Schoon en Stam wonnen de beslissende wedstrijd met de Russinnen.

Het koppel moest zondag in een rechtstreeks duel met Van Iersel en Ypma uitmaken wie actief mag zijn op de Spelen. Sanne Keizer en Madelein Meppelink waren op basis van hun positie op de olympische ranglijst al zeker van deelname.

Stam (22) en Schoon (19) openden sterk en liepen al snel uit naar een 8-3-voorsprong. De setwinst kwam nooit in gevaar 21-11. Ook in de tweede set waren het Stam en Schoon die meteen afst:and namen. Bij 20-13 was het bij het tweede matchpoint raak.

Vijf jaar voordat Schoon werd geboren stond haar moeder Debora Schoon-Kadijk samen met Lisette van de Ven al op de Spelen in Atlanta. Ook in 2000 was haar moeder deelneemster, toen aan de zijde van zus Rebekka.

De mannen slaagden er in Den Haag niet in om een extra ticket te veroveren. Alleen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die brons behaalden op de vorige Spelen in Rio de Janeiro, hadden zich rechtstreeks geplaatst. Op het OKT verloor Nederland van Zwitserland.