Tijdens de Olympische Spelen zal er geen alcohol worden verkocht op de locaties waar wedstrijden plaatsvinden. Dat maakte Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité, woensdag bekend. Op die manier hoopt het comité zorgen van het publiek weg te nemen of de Spelen wel veilig georganiseerd kunnen worden.

De alcoholverkoop in en rond Tokio is sowieso al beperkt, omdat gezondheidsfunctionarissen waarschuwen dat het vermoedelijke bijkomstige nauwe contact, luide praten en samenkomen in cafés de verspreiding van het coronavirus verder kan bevorderen.

Hashimoto zei op een persconferentie dat het Japanse drankenconcern Asahi Breweries, een van de grote sponsoren van de Olympische Spelen, het eens is met de beslissing om helemaal geen alcohol te verkopen op wedstrijdlocaties.

Het organisatiecomité liet verder weten dat meer doorgaans gebruikelijke taferelen tijdens de wedstrijden absoluut niet zijn toegestaan. Knuffelen, juichen en het vragen om handtekeningen wordt bijvoorbeeld verboden.

"In Europa zien we nu al dat sportevenementen in complete volksfeesten veranderen. Bij ons is dat nog niet aan de orde. Japan is helaas nog niet zover", aldus Hashimoto.

De Japanse bevolking ziet het doorgaan van de Olympische Spelen niet zitten.

De Japanse bevolking ziet het doorgaan van de Olympische Spelen niet zitten.
De Japanse bevolking ziet het doorgaan van de Olympische Spelen niet zitten.
Foto: Pro Shots

Maximaal tienduizend toeschouwers welkom in stadions

Het organisatiecomité maakte maandag bekend dat er in de stadions maximaal tienduizend toeschouwers aanwezig mogen zijn. Alleen Japanse fans krijgen toegang, al kan de Japanse premier Yoshihide Suga het toestaan van toeschouwers nog niet garanderen.

Het is nog altijd mogelijk dat het land opnieuw de noodtoestand moet uitroepen voordat de Spelen op 23 juli beginnen. Veel Japanners zijn vanwege de coronapandemie sceptisch om de Spelen door te laten gaan.

Mochten er wel 'gewoon' toeschouwers aanwezig zijn, dan worden meerdere voorzorgsmaatregelen genomen. Bij binnenkomst wordt gekeken of de fans verhoging hebben. Ook zijn ze verplicht mondmaskers te dragen en wordt met klem verzocht na afloop rechtstreeks naar huis te gaan.