De Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser heeft vrijdag het 31 jaar oude wereldrecord kogelstoten verbeterd. De regerend olympisch kampioen kwam tijdens een wedstrijd op Hayward Field in het Amerikaanse Eugene bij zijn vierde poging tot 23,37 meter.

Daarmee verbeterde hij het wereldrecord van zijn landgenoot Randy Barnes. Die kwam in 1990 tot een afstand van 23,12 meter. Crouser had in januari al het wereldrecord indoor van Barnes afgepakt door tijdens een wedstrijd in Arkansas tot 22,82 meter te komen.

"Het moment dat de kogel mijn hand verliet wist ik dat het goed was", zei de 28-jarige Crouser. "Maar het was geen perfecte worp."

De olympisch kampioen zei dat hij sinds 2017 wist dat het mogelijk was om het record van Barnes te breken. "Ik wilde dit wereldrecord al zo lang, het voelt alsof ik van een last ben bevrijd. Ik wist dat de kracht er was, ik moest die alleen nog vertalen naar de kogel. Om het eindelijk te doen is heel speciaal."

Deze zomer verdedigt Crouser zijn olympische titel bij de Spelen in Tokio. Daar geldt hij vanzelfsprekend als topfavoriet op het onderdeel.