Goedendag en welkom in dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je op de hoogte van de finale van het EK hockey bij de vrouwen. Veel plezier!

  • EK hockey
  • Finale vrouwen
  • Uitslag:
  • Nederland-Duitsland 2-0
zondag 13 juni om 12:17
Annan: "We hebben er hard voor moeten werken, het is niet makkelijk"
Bondscoach Alyson Annan was blij met de Europese titel en ook met de tegenstand die Nederland van Duitsland kreeg. "Het moet moeilijk zijn. Als we niet honderd procent zijn is het extreem lastig", aldus Annan bij de NOS. "We hebben bij vlagen goed gehockeyd. We zijn bij vlagen onder druk gezet door Duitsland, dus dan is het juist mooi om zo te winnen."

"We werken hard om de nummer één te zijn en dit toernooi te winnen. Als we verliezen is het slecht en als we winnen, is het te makkelijk. Het is niet makkelijk. De meiden werken hard om het toernooi te winnen."

zondag 13 juni om 12:12
De Goede: "Genieten, hier gaat het om"
Eva de Goede was logischerwijs zeer blij met het behalen van de Europese titel. "Genieten, hier gaat het om. Het was een lastige wedstrijd, we wisten dat het zwaar ging worden", vertelt De Goede bij de NOS. "Duitsland is een stugge ploeg, nog stugger dan België gister. In balbezit waren we vandaag iets minder, maar alsnog degelijk. We hebben goed gespeeld."

"Ik denk dat we nog op zoek zijn. Je bent ook zo met de Olympische Spelen bezig, je moet niet te vroeg pieken. Het is niet erg als sommige dingen niet lukken, dat komt op de Spelen wel."
zondag 13 juni om 11:57
De Nederlandse hockeyvrouwen pakken de Europese titel!

Nederland wint van Duitsland met 2-0 in een moeizame en spannende finale en pakt voor de derde keer op rij en voor de elfde keer in vijftien EK's de Europese titel. Marloes Keetels en Frédérique Matla zorgen voor de treffers.
zondag 13 juni om 11:55
58' Lena Micheel schiet nog een keer op doel, maar de bal komt niet langs Koning, die later nog een keer in actie moet komen en dat opnieuw goed doet.
zondag 13 juni om 11:53
57' In een ultieme poging om nog voor een onwaarschijnlijke comeback te zorgen, heeft Duitsland inmiddels keeper Sonntag vervangen door een extra veldspeler.
zondag 13 juni om 11:52
56' GOAL Nederland! 2-0

De treffer gaat toch door! De videoscheidsrechter oordeelt dat Matla niet de bolle kant gebruikte toen ze scoorde en dus blijft de goal staan. Nederland lijkt de derde Europese titel op rij niet meer te kunnen ontgaan.
zondag 13 juni om 11:51
56' GOAL Nederland afgekeurd! 

Matla lijkt in de omschakeling de wedstrijd in het slot te gooien na een enorme fout van Oruz, maar de goal wordt in eerste instantie afgekeurd vanwege het gebruik van de bolle kant. De videoscheidsrechter kijkt er nog naar...
zondag 13 juni om 11:49
Het is razend spannend in de laatste zes minuten van de EK-finale. Mocht Duitsland alsnog gelijkmaken in de komende minuten, dan gaan we richting de shoot-outs.
zondag 13 juni om 11:46
53' Nederland heeft het heel moeilijk in het laatste kwart, maar krijgt hier de opgelegde kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Matla brengt in en Felice Albers krijgt van dichtbij de kans, maar Sonntag weet nog te keren.
zondag 13 juni om 11:42
49' Nederland zwijnt meerdere malen! De inzet van Zimmermann wordt van richting veranderd en Van Maasakker haalt de bal van de lijn. Daarop volgt een volgende strafcorner, waarna een dubbele redding van Koning op pogingen van Lisa Altenburg nodig is om de voorsprong te handhaven.
zondag 13 juni om 11:41
47' Deze poging van Sonja Zimmermann is de gevaarlijkste Duitse strafcorner tot nu toe, maar Koning redt knap met de voet. Vlak daarna krijgt Duitsland echter alweer de volgende strafcorner.
zondag 13 juni om 11:40
47' Opnieuw een strafcorner voor Duitsland nadat de bal op een Nederlandse voet kwam. Het is de zesde strafcorner voor de Duitsers, die er tot nu toe weinig mee gedaan hebben.
zondag 13 juni om 11:38
46' Het laatste kwartier is begonnen. Houdt Nederland de nipte voorsprong vast?
zondag 13 juni om 11:37
Einde derde kwart! De goal van Marloes Keetels blijft het enige verschil in een kansarme finale tussen Nederland en Duitsland. Oranje kwam aan het einde van het derde kwart wel goed weg, toen Sanne Koolen de gelijkmaker voorkwam.
zondag 13 juni om 11:36
45' Daar was de kans voor Duitsland! Altenburg lijkt voor de gelijkmaker te zorgen, maar Sanne Koolen voorkomt met een belangrijke block de gelijkmaker.
zondag 13 juni om 11:34
44' Op anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart krijgt Margot van Geffen een groene kaart, waardoor Nederland het eind van het derde kwart en het begin van het laatste kwart met een vrouw minder speelt.
zondag 13 juni om 11:30
41' Phenincx laat zich de bal afsnoepen en daardoor krijgt Duitsland een mogelijkheid, maar mede door het goede uitkomen van Koning loopt het met een sisser af.
zondag 13 juni om 11:23
32' De geplaatste poging van Matla wordt gekeerd door de voet van Sonntag, die tot nu toe alleen op de strafcornervariant via Keetels geen antwoord had.
zondag 13 juni om 11:21
32' Een mooie aanval van Nederland leidt tot een strafcorner, wanneer Leurink de bal op de voet van Oruz tikt.
zondag 13 juni om 11:20
31' Start tweede helft! Het tweede half uur van de EK-finale is begonnen. Nederland leidt in een gelijkwaardige wedstrijd met 1-0 tegen Duitsland. Josine Koning is in de tweede helft de keeper bij Nederland, in plaats van Anne Veenendaal.
zondag 13 juni om 11:10
Rust! Nederland heeft het absoluut niet makkelijk met Duitsland, maar door het doelpunt van Marloes Keetels na een slimme strafcornervariant leidt de ploeg van Alysson Annan wel met 1-0.
zondag 13 juni om 11:08
28' Nunnink wordt gevonden aan de linkerkant en geeft laag voor, maar er staat geen Nederlandse om de bal binnen te tikken.
zondag 13 juni om 11:07
28' Sommer redt op de poging van Van Maasakker en dus blijft de minieme voorsprong staan, vlak voor het einde van het tweede kwart.
zondag 13 juni om 11:06
27' Bal op een Duitse voet, strafcorner voor Nederland.
zondag 13 juni om 11:04
Het is nog geen grootse finale tussen Nederland en Duitsland, maar door het doelpunt van Keetels leidt Nederland wel met 1-0.
zondag 13 juni om 11:03
26' Nederland overleeft opnieuw een serie van twee strafcorners. Duitsland probeert het nu met een variantje, maar de bal verdwijnt uiteindelijk over.
zondag 13 juni om 11:01
24' De Duitse Kira Horn wordt op de stick geraakt door Malou Pheninckx en Duitsland krijgt een strafcorner.
zondag 13 juni om 10:57
22' Duitsland krijgt drie strafcorners nadat de eerste twee op het lichaam van een Nederlandse speelster kwamen. Het levert echter geen treffer op.
zondag 13 juni om 10:55
21' Duitsland krijgt de eerste strafcorner, na een overtreding van Maria Verschoor.
zondag 13 juni om 10:52
18' GOAL Nederland! 1-0

Nederland komt op voorsprong door een prima variant! Caia van Maasakker speelt de bal handig naar aangever Marloes Keetels, die van dichtbij binnentikt.
zondag 13 juni om 10:51
18' Handige actie van Stella van Gils aan de rechterkant, waarna ze de bal op een Duitse voet tikt. Tweede strafcorner voor Nederland.
zondag 13 juni om 10:48
Het tweede kwart loopt, zien we in het komende kwartier doelpunten?
zondag 13 juni om 10:46
Einde eerste kwart! Nog geen doelpunten in de EK-finale. Frédérique Matla kreeg twee kansen, maar vond twee keer Sonntag op haar weg.
zondag 13 juni om 10:45
15' De Duitse keeper Sonntag heeft een goed antwoord op de strafcorner van Matla en de rebound is ook niet aan Eva de Goede besteed.
zondag 13 juni om 10:44
13' Felice Albers krijgt een tik op de stick en dwingt de eerste strafcorner af.
zondag 13 juni om 10:42
12' Nederland heeft geen gebruik kunnen maken van het kortstondige numerieke overwicht en het is weer elf tegen elf.
zondag 13 juni om 10:40
10' Lena Micheel krijgt een groene kaart, wat betekent dat Nederland de komende twee minuten met een speelster meer op het veld staat.
zondag 13 juni om 10:39
8' Na een sterke start van Oranje komt Duitsland wel iets beter in de wedstrijd. Na die kans van Matla is er nog geen gevaar geweest.
zondag 13 juni om 10:34
5' Nederland domineert de eerste paar minuten en kreeg via Matla dus al een goede kans op de openingstreffer. Het staat echter nog 0-0.
zondag 13 juni om 10:33
1' Meteen krijgt Nederland de eerste kans via Frédérique Matla, maar zij stuit op de Duitse keeper.
zondag 13 juni om 10:30
Afslag! De bal rolt in het Wagener Stadion in Amstelveen. Kan Nederland voor de derde keer op rij de Europese titel pakken?
zondag 13 juni om 10:25
De vrouwen van Nederland en Duitsland komen het veld op. We gaan zo beginnen aan de finale van het EK hockey!
zondag 13 juni om 10:23
Annan: 'We zijn het hele toernooi niet altijd goed'
Alyson Annan wil vandaag haar derde Europese titel pakken als bondscoach van de Nederlandse vrouwen. "We zijn gebrand om een goede wedstrijd neer te zetten, daar gaat onze focus naartoe. We zijn het hele toernooi niet altijd goed. Bij vlagen zijn we heel goed, bij vlagen matig."

"Als we gaan lopen met de bal, komen we in de duels. Dat moeten we niet doen", aldus Annan bij de NOS. "We zijn een team dat de bal rond moeten laten gaan. Ik denk dat we daarvoor de ruimte zullen krijgen van Duitsland."
zondag 13 juni om 10:14
De vrouwen proberen straks in de voetsporen te treden van de mannen, die gisteren in een zinderende finale na shoot-outs te sterk waren voor Duitsland.