Goedemiddag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de vrouwenfinale op Roland Garros tussen Barbora Krejcíková en Anastasia Pavlyuchenkova.

  • Roland Garros
  • Vrouwenfinale
  • Krejcíková wint
  • 6-1, 2-6, 6-4
zaterdag 12 juni om 15:20
Krejcíková draagt titel op aan overleden rolmodel Novotná
In haar overwinningsspeech draagt Barbora Krejcíková de Roland Garros-titel op aan haar in 2017 overleden landgenote Jana Novotná. Novotná, die in 1998 Wimbledon won en een rolmodel was voor Krejcíková, overleed destijds op 49-jarige leeftijd. "Ik heb een zware tijd gehad na haar overlijden. Haar laatste woorden waren: 'Geniet ervan en win een Grand Slam.' Ik geloof dat ze ergens hiernaar kijkt. Het was geweldig om haar te ontmoeten."
zaterdag 12 juni om 15:12
Dit zijn de laatste vijf winnaars van Roland Garros bij de vrouwen:

2021: 
Barbora Krejcíková
2020: Iga Swiatek
2019: Ashleigh Barthy
2018: Simona Halep
2017: Jelena Ostapenko
zaterdag 12 juni om 15:08
Game, set and match! Barbora Krejcíková wint voor het eerst in haar carrière Roland Garros! De 25-jarige Tsjechische rekent in drie sets af met Anastasia Pavlyuchenkova: 6-1, 2-6 en 6-3. Het is voor Krejcíková sowieso haar eerste Grand Slam-titel in haar loopbaan.
zaterdag 12 juni om 15:05
Game Pavlyuchenkova! 1-1 (5-4)

Barbora Krejcíková krijgt twee matchpoints voor haar Roland Garros-titel, maar Anastasia Pavlyuchenkova werkt ze beide weg en vindt weer de aansluiting met de Tsjechische. Maar Krejcíková mag nu serveren voor de titel.
zaterdag 12 juni om 15:00
Game Krejcíková! 1-1 (5-3)

Barbora Krejcíková is nog maar één game verwijderd van haar eerste Grand Slam-titel in haar loopbaan. De Tsjechische lijkt dit niet meer weg te gaan geven, zo goed zit ze momenteel in de wedstrijd.
zaterdag 12 juni om 14:54
Break Krejcíková! 1-1 (4-3)

Daar is de eerste aanzet voor de Roland Garros-titel door Barbora Krejcíková! De Tsjechische wint alle punten in de servicegame van Anastasia Pavlyuchenkova en moet haar break nu zien te verzilveren op haar eigen opslag. Dan is ze nog maar één game verwijderd van de titel.
zaterdag 12 juni om 14:52
Game Krejcíková! 1-1 (3-3)

Dit is een overtuigende game van Barbora Krejcíková, zeg. De Tsjechische verliest geen punt in haar servicegame en komt weer op gelijke hoogte met Anastasia Pavlyuchenkova. Wanneer valt de beslissing?
zaterdag 12 juni om 14:49
Game Pavlyuchenkova! 1-1 (2-3)

Met veel pijn en moeite trekt Anastasia Pavlyuchenkova haar servicebeurt over de streep. De Russische moet tot twee keer toe een achterstand goedmaken tegen Barbora Krejcíková, maar doet dat wel naar behoren en gaat weer aan de leiding.
zaterdag 12 juni om 14:45
Rebreak Pavlyuchenkova! 1-1 (2-2)

Barbora Krejcíková verzuimt haar break voorsprong te verzilveren, want na een reeks fouten slaat Anastasia Pavlyuchenkova weer eens toe. De Russische ziet twee van de drie breakpunten nog weggewerkt worden, maar daarna gaat het alsnog mis. De stand is dus weer in evenwicht.
zaterdag 12 juni om 14:40
Break Krejcíková! 1-1 (2-1)

Daar is dan al de break in het voordeel van Barbora Krejcíková! Anastasia Pavlyuchenkova slaat een dubbele fout en bezegelt daarmee haar lot in deze derde game. Kan Krejcíková deze break verzilveren en uitlopen naar de Roland Garros-titel?
zaterdag 12 juni om 14:38
Game Krejcíková! 1-1 (1-1)

De stand is weer helemaal in evenwicht, want Barbora Krejcíková heeft na haar uitbarsting haar emoties weer onder controle en slaat opeens de ene na de andere winner tegen Anastasia Pavlyuchenkova. Het is wachten op het eerste foutje in deze beslissende set om de Roland Garros-titel.
zaterdag 12 juni om 14:35
Game Pavlyuchenkova! 1-1 (0-1)

Anastasia Pavlyuchenkova maakt geen fout op haar opslag en sleept het eerste punt binnen. Opvallend is dat Barbora Krejcíková zich boos naar de tribune omdraait als ze bij het beslissende punt in deze eerste game de bal buiten de lijnen slaat. Is er wat tegen haar gezegd? Of reageert ze de frustraties van zich af?
zaterdag 12 juni om 14:32
De derde set is onderweg. Wie wint voor het eerst in haar loopbaan de Roland Garros-titel? Barbora Krejcíková of Anastasia Pavlyuchenkova?
zaterdag 12 juni om 14:30
Barbora Krejcíková duikt even de kleedkamer in om zich op te laden voor de beslissende derde set. De Tsjechische beseft maar al te goed dat ze in de strijd om de Roland Garros-titel de knop moet omzetten na de belabberde tweede set.
zaterdag 12 juni om 14:24
Set Pavlyuchenkova! 1-1 (2-6)

Anastasia Pavlyuchenkova lijkt geen last te hebben van de bandage en sleept de tweede set binnen. De Russische had helemaal niets in te brengen in de eerste set en leek bevangen door de spanning, maar heeft de zenuwen inmiddels onder controle en zet Barbora Krejcíková onder hoogspanning. De Tsjechische kan niet omgaan met de druk en stapelt fout op fout, culminerend in een 2-6. Er komt een beslissende derde set om de Roland Garros-titel.
zaterdag 12 juni om 14:21
Anastasia Pavlyuchenkova staat op en krijgt een bandage om haar linkerbovenbeen gewikkeld. De finale wordt sneller dan verwacht hervat. Gaat ze hier last van krijgen?
zaterdag 12 juni om 14:19
Anastasia Pavlyuchenkova vraagt een medische time-out aan en dat kan zomaar tien minuten duren. De behandeling komt op een slecht moment voor de Russische, want ze stond op het punt om de tweede set te veroveren en lijkt nu het momentum kwijt te raken.
zaterdag 12 juni om 14:16
Dat ziet er niet goed uit bij Anastasia Pavlyuchenkova. Ze moet op een matje behandeld worden door een arts. Het lijkt in haar lies te zijn geschoten.
zaterdag 12 juni om 14:14
Rebreak Krejcíková! 0-1 (2-5)

Barbora Krejcíková doet nog wat terug en breekt Anastasia Pavlyuchenkova één keer terug, maar het lijkt een score voor de statistieken. Pavlyuchenkova heeft nog een game voor de setwinst.
zaterdag 12 juni om 14:10
Break Pavlyuchenkova! 1-0 (1-5)

Het is meelijwekkend om te zien hoe Barbora Krejcíková speelt in deze tweede set. Niets lijkt te lukken bij de Tsjechische. Ze slaat een ontelbaar aantal ballen in het net en ook haar opslag loopt voor geen meter. Met een dubbele fout gunt ze de tweede break aan Anastasia Pavlyuchenkova, die mag serveren voor setwinst.
zaterdag 12 juni om 14:03
Game Pavlyuchenkova! 1-0 (1-4)

Anastasia Pavlyuchenkova laat zich niet van de wijs brengen door de gewonnen game van Barbora Krejcíková en behoudt haar service vrij overtuigend. Ze is nog maar twee games verwijderd van setwinst.
zaterdag 12 juni om 14:00
Game Krejcíková! 1-0 (1-3)

Barbora Krejcíková herpakt zich eindelijk en verovert haar servicegame ten koste van Anastasia Pavlyuchenkova. Dat moest ook wel om een afgang in deze tweede set te voorkomen.
zaterdag 12 juni om 13:56
Game Pavlyuchenkova! 1-0 (0-3)

Anastasia Pavlyuchenkova verzilvert haar break en gaat nu ruim aan de leiding in de tweede set. Dat is wel mede te danken aan de hoge foutenlast van Barbora Krejcíková, die werkelijk bijna elke bal in het net slaat. Het lijkt erop dat deze finale gaat uitdraaien op een beslissende derde set.
zaterdag 12 juni om 13:53
Break Pavlyuchenkova! 1-0 (0-2)

Wat gebeurt hier opeens in Parijs? Anastasia Pavlyuchenkova was dood en begraven na de eerste set, maar lijkt uit de as herrezen en breekt Barbora Krejcíková op haar service. Krejcíková is het even helemaal kwijt.
zaterdag 12 juni om 13:50
Game Pavlyuchenkova! 1-0 (0-1)

Anastasia Pavlyuchenkova trekt voor het eerst in deze finale haar eigen opslag over de streep en komt op voorsprong in deze tweede set. Is dit het begin van de ommekeer na haar belabberde eerste set?
zaterdag 12 juni om 13:43
Set Krejcíková! 1-0 (6-1)

Barbora Krejcíková grijpt in 31 minuten tijd de eerste set in deze vrouwenfinale op Roland Garros! De Tsjechische staat bijzonder goed te spelen en ziet Anastasia Pavlyuchenkova fout op fout stapelen bij haar opslag. De Russische won geen enkele servicegame in dit bedrijf.
zaterdag 12 juni om 13:39
Break Krejcíková! 0-0 (5-1)

Barbora Krejcíková is niet te stuiten. Ze zet Anastasia Pavlyuchenkova dusdanig onder druk dat de Russische grossiert in fouten en weer haar servicegame verliest. Ze heeft tot dusver nog geen enkel punt gemaakt op haar opslag. Wat is er toch aan de hand met haar?
zaterdag 12 juni om 13:36
Game Krejcíková! 0-0 (4-1)

Barbora Krejcíková is tot dusver de beste speelster in deze vrouwenfinale op Roland Garros. De Tsjechische slaat de ballen met veel kracht en richting en laat Anastasia Pavlyuchenkova kansloos.
zaterdag 12 juni om 13:30
Break Krejcíková! 0-0 (3-1)

Anastasia Pavlyuchenkova is het even kwijt en verliest haar tweede servicegame op rij. De Russische werkt nog twee breakpoints weg, maar bij de derde slaat Barbora Krejcíková genadeloos toe. Pavlyuchenkova mept de bal met haar backhand buiten de lijnen en dat is typerend voor haar slordige finale tot dusver.
zaterdag 12 juni om 13:23
Game Krejcíková! 0-0 (2-1)

Barbora Krejcíková lijkt nu echt op stoom te geraken en komt voor het eerst in deze partij op voorsprong tegen Anastasia Pavlyuchenkova. Ze behoudt haar service, mede door een reeks onnodige fouten van Pavlyuchenkova.
zaterdag 12 juni om 13:21
Rebreak Krejcíková! 0-0 (1-1)

De spanningen lijken uit het lijf van Barbora Krejcíková te zijn verdreven, want na een lange game poetst ze haar break achterstand tegen Anastasia Pavlyuchenkova weer weg. Pavlyuchenkova schat een boogbal van Krejcíková volledig verkeerd in en dus komt de Tsjechische op 1-1.
zaterdag 12 juni om 13:14
Break Pavlyuchenkova! 0-0 (0-1)

Dit belooft wat te worden in Parijs. Barbora Krejcíková maakt een zeer gespannen indruk bij haar opslag, slaat twee dubbele fouten en verliest haar servicegame direct aan Anastasia Pavlyuchenkova. De Russin komt verrassend genoeg gelijk op voorsprong in deze finale. Ze moet haar break nog wel verzilveren.
zaterdag 12 juni om 13:10
Game on! De vrouwenfinale tussen Barbora Krejcíková en Anastasia Pavlyuchenkova is begonnen. Krejcíková mag beginnen met serveren.
zaterdag 12 juni om 13:05
Anastasia Pavlyuchenkova en Barbora Krejcíková betreden het Court Philippe-Chatrier. De vrouwenfinale op Roland Garros staat op het punt van beginnen.
zaterdag 12 juni om 13:03
Dit is het decor voor de finale tussen Anastasia Pavlyuchenkova en Barbora Krejcíková: het Court Philippe-Chatrier in Parijs.
zaterdag 12 juni om 12:56
Barbora Krejcíková kan de zevende vrouw in de Open Era (sinds 1968) worden die een Grand Slam wint op het moment dat ze ongeplaatst is. Dat lukte eerder Chris O'Neil (1978, Australian Open), Serena Williams (2007, Australian Open), Kim Clijsters (2009, US Open), Jelena Ostapenko (2017, Roland Garros), Sloane Stephens (2017, US Open) en dus Iga Swiatek (2020, Roland Garros).
zaterdag 12 juni om 12:49
Beide vrouwen, die elkaar nog niet eerder troffen, zullen nog niet in de top tien van de wereldranglijst staan als ze Roland Garros winnen. Pavlyuchenkova en Krejcíková maken bij een eindzege wel een behoorlijke sprong op de ranglijst. Pavlyuchenkova zal dan naar de veertiende plaats op de WTA-ranking stijgen en Krejcíková wordt in dat geval de nieuwe nummer vijftien van de wereld.
zaterdag 12 juni om 12:42
Sinds de invoering van de WTA-ranking stonden slechts twee vrouwen lager op de wereldranglijst dan Anastasia Pavlyuchenkova (32) en Barbora Krejcíková (33) op het moment dat zij Roland Garros wonnen. Iga Swiatek (foto) was vorig jaar de nummer 54 van de wereld toen ze in Parijs de beste was en Jelena Ostapenko stond in 2017 op plaats 47.
zaterdag 12 juni om 12:40
Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-32) heeft met het bereiken van de Roland Garros-finale een bijzonder record gebroken. Ze is nu de vrouw die het vaakst een Grand Slam speelde voordat ze voor het eerst de finale haalde (52e Grand Slam). Roberta Vinci had dat record in handen toen ze in 2015 bij haar 44e Grand Slam-deelname de US Open-finale bereikte.
zaterdag 12 juni om 12:38
Barbora Krejcíková en Anastasia Pavlyuchenkova stonden nog niet eerder in een finale van een Grand Slam. De 25-jarige Krejcíková, momenteel nog de nummer 33 van de wereld, doet pas voor de vijfde keer mee aan een Grand Slam-toernooi. Ze was zelfs nog nooit actief op Wimbledon of de US Open. De 29-jarige Pavlyuchenkova heeft wat meer ervaring op dat gebied: zij haalde op elke Grand Slam al eens de kwartfinale.
zaterdag 12 juni om 12:35
Na een paar zinderende dagen breken nu de finales aan op Roland Garros. Vanmiddag is het de beurt aan de vrouwenfinale, die verrassenderwijs is bereikt door Anastasia Pavlyuchenkova en Barbora Krejcíková. Het zijn, opnieuw opmerkelijk genoeg, de nummers 32 en 33 van de wereldranglijst.