Goedemiddag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van EK-finale van de Nederlandse hockeyers tegen Duitsland.

  • EK hockey
  • Nederland wint titel
  • Verslaat Duitsland na shoot-outs: 4-1
  • Reguliere speeltijd: 2-2
zaterdag 12 juni om 12:23
Een fraai beeld uit het Wagener Stadion: Jeroen Hertzberger is door het dolle heen nadat de Europese titel een feit is.
zaterdag 12 juni om 12:22
Janssen: 'Altijd blijven geloven in onze kwaliteiten'
"Dit was een belangrijke, zeker", zegt Jip Janssen, de maker van de 2-2 in de slotseconden, droogjes bij de NOS. "Het hele stadion was stil toen de bal werd aangegeven en dan vertrouw ik op mijn routines. Die shoot-outs maken het allemaal extra mooi. We hebben het afgedwongen. We zijn te allen tijde blijven geloven in onze kwaliteiten en plannen. Mooier dan dit krijg je het niet."
zaterdag 12 juni om 12:21
Caldas moest plassen na Europese titel
Vlak na de Europese titel van de hockeyers ging bondscoach Max Caldas naar binnen. "Ik moest plassen", zegt hij met een brede grijns bij de NOS. Dan, serieus: "Ik had heel veel vertrouwen, want we waren goed bezig. Dit is de bevestiging hoe goed we kunnen zijn. In het vierde kwart gingen we vol voor de winst. We kwamen ongelukkig achter, maar we wisten waar iedereen moest staan. De emoties stonden op nul. We hebben het goed gedaan. De spelers hebben in korte tijd een goed niveau kunnen bereiken en dat is goed richting de Spelen."
zaterdag 12 juni om 12:13
Van Dam: 'Dit is zo onwijs gaaf'
"Dit is zo onwijs gaaf in eigen stadion", zegt Thijs van Dam, de maker van de winnende shoot-out, voor de camera van de NOS. "Dit is fantastisch. Als je 'm in de laatste seconde maakt, weet je dat je gaat winnen. Ik had een plan en wist hoe ik dat moest uitvoeren, maar Pirmin was geweldig door er twee te pakken. Dit geeft heel veel vertrouwen richting Tokio. We hebben het heel goed gedaan."
zaterdag 12 juni om 12:10
De Nederlandse hockeyers kronen zich voor de zesde keer in de geschiedenis tot Europees kampioen. Oranje leek vijf minuten voor tijd dood en begraven na de 1-2 van Duitsland, maar door een rake strafcorner van Jip Janssen een paar seconden voor tijd werd er alsnog een shoot-outserie uitgesleept. Daarin was Nederland veruit de betere.
zaterdag 12 juni om 12:07
De Nederlandse hockeyers zijn Europees kampioen! Thijs van Dam werkt de beslissende shoot-out binnen en dus is de Europese titel voor de ploeg van bondscoach Max Caldas binnen!
zaterdag 12 juni om 12:07
Duitsland mis! Wat een misser van de Duitser Timm Herzbruch! Voor een leeg doel schuift hij de bal naast. Nederland hoeft alleen nog maar te scoren voor de Europese titel.
zaterdag 12 juni om 12:06
Nederland raak! Het ziet er makkelijk uit, maar deze uitvoering van Robbert Kemperman is bijzonder moeilijk. Met een bekeken lobje met zijn backhand scoort de spelmaker: 3-1.
zaterdag 12 juni om 12:05
Duitsland mis! Pirmin Blaak doet het weer voor Nederland en verdient een standbeeld als Nederland Europees kampioen wordt! Hij redt tot twee keer toe op de inzet van Christopher Rühr, en dus gaat Nederland aan de leiding: 2-1.
zaterdag 12 juni om 12:04
Nederland raak! Thierry Brinkman maakt geen fout bij zijn shoot-out. Na een sleepbeweging duwt hij de bal door de benen van de Duitse doelman Alexander Stadler: 2-1.
zaterdag 12 juni om 12:04
Duitsland raak! Florian Fuchs, de Duitse aanvaller van Bloemendaal, frommelt de bal moeizaam binnen, maar het is raak: 1-1.
zaterdag 12 juni om 12:03
Nederland raak! Jeroen Hertzberger mag als eerste de shoot-out nemen en hij doet dat feilloos. Na een turn schiet hij bekeken binnen met zijn backhand: 1-0.
zaterdag 12 juni om 12:02
Pirmin Blaak gaat zich aan de zijkant opmaken voor de shoot-outserie. In de halve finale tegen België pakte hij een shoot-out en hij staat ook bekend als een shoot-outkiller. Gaat hij weer toeslaan en de Nederlandse hockeyers aan de Europese titel helpen?
zaterdag 12 juni om 11:59
Shoot-outs! De Nederlandse hockeyers leken de Europese titel in eigen land mis te lopen, maar door de rake strafcorner van Jip Janssen gaan er shoot-outs om de Europese titel volgen. Nederland lijkt het momentum aan zijn zijde te hebben, want dit is een dreun voor Duitsland.
zaterdag 12 juni om 11:56
60' GOAL Nederland! 2-2

Jip Janssen! Jip Janssen! Jip Janssen! De strafcornerspecialist doet het voor Nederland! Hij sleept de bal kiezelhard achter de Duitse doelman Alexander Stadler en dus volgt er een shoot-outserie om de Europese titel.
zaterdag 12 juni om 11:55
60' Strafcorner voor Nederland! Negen seconden voor tijd krijgt Nederland nog een strafcorner. Dit is de opgelegde kans op de late gelijkmaker.
zaterdag 12 juni om 11:54
60' Een kans voor Glenn Schuurman! Hij zet zijn stick tegen een voorzet van Lars Balk, maar de bal belandt via een Duitse stick in het zijnet.
zaterdag 12 juni om 11:52
57' Nederland gaat er alles aan doen om in de resterende drie minuten de gelijkmaker te forceren en brengt een extra veldspeler voor doelman Pirmin Blaak, die naar de zijkant rent. Wordt dit de beslissende zet? Bij balverlies heeft Duitsland een leeg doel voor zich.
zaterdag 12 juni om 11:49
56' GOAL Duitsland! 1-2

Nederland tuint er alsnog in! Duitsland lijkt Europees kampioen te worden dankzij een hoogstandje van Constantin Staib. De Duitser lobt de bal achterwaarts met zijn stick over doelman Pirmin Blaak. Het Wagener Stadion valt helemaal stil.
zaterdag 12 juni om 11:48
55' Nog vijf minuten te spelen in deze zinderende EK-finale tussen Nederland en Duitsland, waar de 1-1 nog altijd op het scorebord staat. Bij een gelijke stand na zestig minuten volgt er een shoot-outserie om de Europese titel. Of valt er nog een doelpunt in de slotfase?
zaterdag 12 juni om 11:45
51' Jeroen Hertzberger ziet zichzelf al de 2-1 maken na een fraaie actie van verdediger Joep de Mol, maar een Duitser werpt zich in de baan van de voorzet en voorkomt daarmee een schietkans van de Rotterdammer. Het gaat op leven en dood in het Wagener Stadion.
zaterdag 12 juni om 11:42
50' Nederland wordt sterker en sterker met nog tien minuten te spelen en de Duitse tongen hangen ogenschijnlijk op de schoenen. Gaat Oranje toeslaan in de slotfase?
zaterdag 12 juni om 11:37
Derde kwart voorbij! Door dit rolletje over de doellijn van een Duitse stick staat Nederland op gelijke hoogte met Duitsland. Nog een kwartier te spelen in deze EK-finale. Komt er in de reguliere speeltijd een winnaar?
zaterdag 12 juni om 11:37
45' Nederland wordt hier de 2-1 ontnomen door de arbitrage. Thierry Brinkman scoort met een fraaie tip-in, maar de scheidsrechters hebben al gefloten.
zaterdag 12 juni om 11:35
45' Een opgelegde kans voor Thierry Brinkman na een slippertje in de Duitse defensie. De spits haalt kiezelhard uit met zijn forehand, maar de Duitse doelman Alexander Stadler kan ook een houtje keepen.
zaterdag 12 juni om 11:31
40' Wat een kans voor Nederland! Mirco Pruyser krijgt een dot van een kans op de 2-1 voor Nederland. De spits kan vrij uithalen met zijn fluwelen backhand, maar hij schiet huizenhoog over. Dat zien we de killer van Oranje niet vaak doen.
zaterdag 12 juni om 11:29
39' Weer Pirmin Blaak! De doelman is ontketend in deze EK-finale en redt fraai met zijn voet op een Duitse strafcorner.
zaterdag 12 juni om 11:29
38' Pirmin Blaak staat weer eens zijn mannetje door fraai te keren op de tip-in van Christopher Rühr.
zaterdag 12 juni om 11:22
34' GOAL Nederland! 1-1

Uit het niets komt Nederland op gelijke hoogte met Duitsland in deze EK-finale. De inzet van Robbert Kemperman wordt door een Duitser in eigen doel gewerkt. De Duitsers vechten de treffer aan bij de videoscheidsrechter, maar die wordt toegekend.
zaterdag 12 juni om 11:21
32' Daar is gelijk na rust een opgelegde kans voor Nederland. Mirco Pruyser duikt ineens vrij op bij de tweede paal, maar hij glijdt de bal naast.
zaterdag 12 juni om 11:19
Afslag! De bal rolt weer in het Wagener Stadion in Amstelveen. Kan Nederland de ommekeer bewerkstelligen tegen Duitsland en de achterstand wegpoetsen?
zaterdag 12 juni om 11:09
Rust! Voorlopig is hij de gevierde man van deze EK-finale: Christopher Rühr. Dankzij een benutte strafbal van de Duitser staat het tamme Nederland terecht op achterstand in het Wagener Stadion in Amstelveen: 0-1.
zaterdag 12 juni om 11:05
27' Duitsland moet het twee minuten met tien man doen door een groene kaart voor Nikolas Wellen. Kan het tamme Nederland profiteren van de manmeersituatie?
zaterdag 12 juni om 11:00
22' Pirmin Blaak is voorlopig de Nederlandse man van deze EK-finale. De doelman redt uitstekend met zijn handschoen op een strafcorner en weet ook de rebound onschadelijk te maken. Nederland, dat in ondertal is door een groene kaart voor Lars Balk, komt er even niet aan te pas.
zaterdag 12 juni om 10:57
21' GOAL Duitsland! 0-1

Nederland komt op achterstand tegen Duitsland in deze EK-finale. Christopher Rühr maakt geen fout vanaf de stip en zet Duitsland op voorsprong. Doelman Pirmin Blaak zat in de goede hoek, maar kon er net niet bij.
zaterdag 12 juni om 10:56
20' Strafbal voor Duitsland! Duitsland krijgt een opgelegde kans op de openingstreffer. Lijnstopper Jorrit Croon krijgt de bal op de doellijn op het lichaam en dus is het een strafbal voor Duitsland.
zaterdag 12 juni om 10:55
19' En nu is het Duitsland dat een dot van een kans krijgt op de openingstreffer. Timm Herzbruch heeft de bal voor het intikken na een redding van Pirmin Blaak op een hard forehandschot op de achterlijn, maar ook Herzbruch stuit op Blaak.
zaterdag 12 juni om 10:53
18' Nederland komt goed uit de startblokken in het tweede kwart en wordt hier bij de hand genomen door Jorrit Croon. De behendige middenvelder dribbelt langs een paar Duitsers en passt richting Thijs van Dam, die met zijn forehand naast schiet.
zaterdag 12 juni om 10:48
Eerste kwart ten einde! Nederland mag bepaald niet mopperen met de 0-0-tussenstand na het eerste kwartier in de EK-finale tegen Duitsland. De Duitsers stapelen kans op kans, maar keeper Pirmin Blaak houdt Oranje in de wedstrijd.
zaterdag 12 juni om 10:47
14' Opnieuw krijgt Nederland een strafcorner, maar wederom kunnen de schutters hun katapult niet in stelling brengen. Aangever Billy Bakker ziet zijn pass naar de kop van de cirkel door het droge kunstgras afgeremd worden, waardoor Duitsland het gevaar onschadelijk kan maken.
zaterdag 12 juni om 10:44
12' Daar is de eerste grote kans voor Nederland, uit een strafcorner. Stopper Thierry Brinkman legt de bal niet goed klaar voor specialist Jip Janssen, waardoor hij zelf moet schieten. Dat doet de aanvaller niet onaardig, maar de Duitse doelman Alexander Stadler staat op zijn post.
zaterdag 12 juni om 10:42
11' Wederom stapelen de grote kansen zich op voor Duitsland en komt Nederland goed weg. Nu is het Florian Fuchs die een vrije schietkans krijgt, maar opnieuw is Pirmin Blaak de reddende engel voor Nederland. Hij redt met zijn legguard.
zaterdag 12 juni om 10:40
8' Pirmin Blaak houdt Nederland opnieuw in de wedstrijd! Uitloper Sander de Wijn krijgt de eerste strafcorner van Duitsland op de voet, waarna de Duitsers via de videoscheidsrechter een herkansing krijgen. Blaak redt vervolgens uitstekend op de inzet van Lukas Windfeder.
zaterdag 12 juni om 10:38
8' Daar ontsnapt Nederland aan een achterstand. Timur Oroz duikt opeens vrij op voor Pirmin Blaak, maar de doelman redt uitstekend op de inzet van de Duitser. Daarna komt een bal op een Nederlandse voet, een strafcorner dus.