Nederland heeft nog altijd interesse om in de toekomst de Olympische Spelen te organiseren, ook nu het mondiale sportevenement in 2032 naar Brisbane lijkt te gaan. De Australische stad werd donderdag voorgedragen door het internationaal olympisch comité (IOC) als gastheer voor het evenement.

Enkele oud-atleten en mensen uit het bedrijfsleven ontwikkelden de afgelopen jaren plannen om de Spelen van 2032 naar Nederland te halen. Nu de Spelen naar Brisbane lijken te gaan, wil dat niet zeggen dat de Nederlandse plannen daarmee zijn verdwenen.

"We blijven deel uitmaken van de gesprekken die het IOC voortdurend voert met landen die belangstelling hebben om 'ooit' de Spelen te organiseren", zegt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF.

"In eerste instantie was 2032 het doel van die gesprekken, maar daarover zijn we nu niet meer in gesprek. We gaan ervan uit dat alleen Brisbane volgende maand op het IOC-congres wordt voorgesteld als kandidaat. Maar we vinden het wel prettig om met het IOC in gesprek te blijven."

De woordvoerder benadrukt dat NOC*NSF vooral betrokken is bij het tot stand brengen van contacten. Het consortium van oud-atleten en ondernemers uit het bedrijfsleven onderzoekt of het haalbaar is om de Spelen naar Nederland te halen, zowel organisatorisch als financieel. Het mondiale sportevenement vond in 1928 plaats in Amsterdam.

"We weten dat er initiatieven zijn", zei voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF begin vorig jaar. "Die zullen er altijd zijn en dat vinden we fijn, want de droom om die Spelen in Nederland te organiseren is bij ons altijd levend. NOC*NSF geeft dan informatie over hoe het IOC uiteindelijk tot zijn keuze komt."

Parijs huisvest de Spelen van 2024, vier jaar later zijn ze in Los Angeles.