Handbalster Yvette Broch heeft zich teruggetrokken voor de Olympische Spelen van Tokio. De sterkhouder van Oranje, die begin dit jaar haar comeback maakte, weigert een coronavaccin te nemen en ziet af van een alternatief verblijf in de Japanse stad.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de coronaprik

"Ik ben weer begonnen met handballen om plezier te hebben in de sport. Om te genieten en alle emoties te voelen die daarbij horen", verklaart Broch in gesprek met NRC. "Maar omdat er strenge regels zullen gelden, helemaal voor ongevaccineerde atleten, valt dat emotionele deel weg. Daarom ga ik niet naar de Spelen."

"Het komt erop neer dat ik straks in Tokio niet in openbare ruimtes mag komen. Ik moet apart eten en apart slapen en mag alleen met de rest van het team zijn tijdens trainingen, besprekingen en de wedstrijd. Volgens mij gaan ze van TeamNL de bondscoach adviseren om alleen gevaccineerde meiden mee te nemen."

De dertigjarige Broch kon zich net als alle andere Nederlandse olympiërs in april laten vaccineren tegen COVID-19, maar zag daarvan af. "Als handballer heb ik geen verstand van virussen en vaccinaties. Dus ben ik zelf wat dingen gaan onderzoeken en gaan kijken naar een alternatief geluid. Daardoor ben ik gaan twijfelen. Mijn lichaam is mijn tool. We weten helemaal niet wat het vaccin doet op lange termijn."

Het is duidelijk dat een vaccinatie de kans dat je het coronavirus nog overdraagt kleiner maakt. Maar hoeveel kleiner, is nog niet bekend. Vaccinatie maakt de kans dat mensen het virus doorgeven in ieder geval niet nul, maar het is inmiddels wel duidelijk dat er veel ziekenhuisopnames mee worden voorkomen.

Yvette Broch speelt weer in dienst van het Franse Metz.

Yvette Broch speelt weer in dienst van het Franse Metz.
Yvette Broch speelt weer in dienst van het Franse Metz.
Foto: Pro Shots

Handbalbond respecteert besluit van Broch

"We respecteren de beslissing die Yvette heeft genomen, al vinden we het ontzettend jammer dat ze zich niet beschikbaar stelt voor de Olympische Spelen", zegt Sjors Röttger, directeur van de handbalfederatie NHV.

"Ze is een fantastische handbalster en we hadden haar graag op het veld zien schitteren. Het eerste deel van de selectie start maandag met de voorbereiding op de Olympische Spelen. We hebben vertrouwen in de ploeg en kijken uit naar het toernooi."

Broch zette in augustus 2018 een punt achter haar loopbaan, omdat ze mentaal en fysiek uitgeput was en daardoor geen topsport meer kon bedrijven. Begin dit jaar maakte ze bij het Franse Metz haar rentree. Niet veel later werd bekend dat Broch zich ook weer beschikbaar stelt voor Nederland, waarmee ze in 2016 de vierde plaats bereikte op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Broch is niet de eerste topsporter die een coronavaccin weigerde te nemen. Bij het Nederlands elftal zagen volgens bondscoach Frank de Boer "een stuk of zes spelers" af van een prik. Matthijs de Ligt, een van die spelers, beloofde na ophef over zijn weigering alsnog een vaccin te zullen nemen.