Bjorn Kellerman en Terrance Pieters maken geen deel uit van de olympische hockeyselectie van Max Caldas. De bondscoach heeft vrijdag zijn zestienkoppige selectie voor de Olympische Spelen van Tokio bekendgemaakt en daarop ontbreken de namen van de twee spelers van Kampong.

"Hoewel de Olympische Spelen pas op 23 juli beginnen, hebben we er als staf voor gekozen de selectie nu al bekend te maken", aldus Caldas.

"We vinden het belangrijk om zowel in de aanloop naar het Pro League-duel met België van zondag 30 mei als tijdens de Europese kampioenschappen met de olympische selectie te kunnen werken, zodat we zoveel mogelijk wedstrijden met elkaar kunnen spelen."

Justen Blok (HC Rotterdam), Roel Bovendeert (HC Bloemendaal) en keeper Maurits Visser (HC Bloemendaal) zijn door Caldas als reservespelers aangewezen. Het trio blijft volledig meetrainen met de selectie. Kellerman en Pieters vallen definitief af.

Jeroen Hertzberger (eerste van rechts) gaat wel mee naar Tokio.

Jeroen Hertzberger (eerste van rechts) gaat wel mee naar Tokio.
Jeroen Hertzberger (eerste van rechts) gaat wel mee naar Tokio.
Foto: ANP

Hertzberger wel in selectie voor Tokio

De 35-jarige Jeroen Hertzberger maakt wel deel uit van de selectie van Caldas. De speler van Rotterdam werd direct na de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro door de coach niet meer opgenomen in zijn selectie. In Rio werd Oranje in de halve finales uitgeschakeld door België. In de strijd om brons was Duitsland te sterk.

Caldas stopt na de Spelen van Tokio als bondscoach van de mannen. Hij tekende onlangs een contract bij de Spaanse bond. Caldas wordt opgevolgd door Jeroen Delmee, die nu nog bondscoach van Frankrijk is en ook op de bank zit bij Hoofdklasse-club Tilburg.

De Oranjemannen veroverden in 2000 voor het laatst de gouden medaille op de Olympische Spelen.

De selectie:

Seve van Ass (HGC), Billy Bakker en Mirco Pruyser (beiden Amsterdam H&BC), Lars Balk, Jonas de Geus, Sander de Wijn, Jip Janssen en Robbert Kemperman (allen Kampong), Pirmin Blaak en Joep de Mol (beiden Oranje-Rood).

Thierry Brinkman, Jorrit Croon en Glenn Schuurman (allen Bloemendaal), Thijs van Dam en Jeroen Hertzberger (beiden Rotterdam) en Mink van der Weerden (Rot-Weiss Köln).