Rinus van Kalmthout heeft zich zaterdag geplaatst voor de zogenoemde 'Fast Nine', de strijd om de poleposition voor de Indianapolis 500, een van de meest prestigieuze autoraces ter wereld. De Nederlander eindigde in het eerste deel van de kwalificatie als vijfde.

De twintigjarige Van Kalmthout noteerde op de Indianapolis Motor Speedway een gemiddelde snelheid van 231,483 mijl per uur (circa 372,5 kilometer per uur) over vier rondes. Hij moest bij de eerste negen eindigen om zondag mee te mogen doen aan de strijd om pole.

De hoogste gemiddelde snelheid werd met 231,828 mijl per uur gereden door Scott Dixon. De regerend kampioen in de IndyCar Series bleef Colton Herta (231,648) en Tony Kanaan (231,639) voor.

Ook Ed Carpenter, de teamgenoot van Van Kalmthout, was met de vierde plek (231,616) sneller dan de Nederlander. Hélio Castroneves, Álex Palou, Ryan Hunter-Reay en Marcus Ericsson waren de andere vier coureurs die zich voor de 'Fast Nine' plaatsten.

Will Power, die 37 races in de IndyCar Series won en in 2014 kampioen werd, stelde teleur. Hij wist zich niet bij de eerste dertig coureurs te voegen en is zondag aangewezen op 'Bump Day', waarin om de laatste startposities voor de Indy 500 wordt gestreden.

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om de rondes van Rinus van Kalmthout te bekijken.

Van Kalmthout schreef vorige week geschiedenis met zege

'VeeKay' zal voor de tweede keer meedoen aan de Indy 500. Vorig jaar moest hij zich bij zijn debuut door een mislukte pitstop tevredenstellen met de twintigste plaats.

Vorige week schreef Van Kalmthout geschiedenis met een zeldzame Nederlandse overwinning in de IndyCar Series. In 2007 won Robert Doornbos als laatste Nederlander een IndyCar-race. Dat deed hij in de ChampCar-klasse; er waren destijds twee bonden die hun eigen IndyCar-klasse organiseerden. IndyCar-legende Arie Luyendyk won in de jaren negentig meerdere races.

De 105e editie van de Indy 500, die twee keer werd gewonnen door Luyendyk, wordt volgende week zondag verreden. Vorig jaar ging Takuma Sato, die niet verder kwam dan de vijftiende plek in de kwalificatie, voor de tweede keer met overwinning aan de haal in de befaamde race.