Dafne Schippers heeft woensdag bij haar eerste 200 meter van het seizoen net naast een podiumplaats gegrepen. Ze finishte bij de Gouden Spike in het Tsjechische Ostrava als vierde.

De 28-jarige Schippers kwam bij haar eerste krachtmeting dit seizoen met de internationale sprintelite tot een tijd van 22,91. Haar persoonlijk record, dat dateert van zes jaar geleden, is 21,63.

De winst ging naar favoriete Sha'Carrie Richardson. De 21-jarige Amerikaanse sprintsensatie maakt dit jaar al veel indruk en was ook in Ostrava oppermachtig met een tijd van 22,35.

De Nigeriaanse Blessing Okagbare werd in 22,59 op gepaste afstand tweede. De Zwitserse Mujinga Kambundji zorgde er met een tijd van 22,85 voor dat Schippers zes honderdsten tekortkwam voor het brons.

Schippers, tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, liep de sprintafstand vorig jaar voor het laatst, bij de NK in Utrecht. Ze meldde zich na de series af voor de finale wegens rugklachten.

De Utrechtse maakte begin mei bij de World Relays in Polen haar rentree op de outdoorbaan. Daar won ze brons met de estafetteploeg op de 4x100 meter.

Geen limiet Dobber en Bonevacia

Bij de mannen eindigde Jeroen Dobber als derde op de 400 meter. Hij liep de afstand in 45,30, een persoonlijk record. Liemarvin Bonevacia werd vijfde in 46,18.

Beiden bleven daarmee boven de olympische limiet. Joris van Gool werd op de 100 meter zevende in 10,39. Ook de Nederlands kampioen bleef daarmee boven de richttijd van Tokio.

Tony van Diepen, in maart winnaar van Europees indoorzilver op de 400 meter, werd tweede op de 800 meter. Zijn 1.45,36 was evenmin voldoende voor Tokio.