De Nederlandse estafettezwemsters hebben maandag bij de EK langebaan in Boedapest zilver veroverd op de 4x100 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk moesten Groot-Brittannië voor zich dulden.

Nederland was met een tijd van 3.34,29 minuten maar een tiende langzamer dan de Britten (3.34,17). Heemskerk kwam als slotzwemster nog dicht bij de zege, maar ze wist Freya Anderson net niet te passeren. Het brons ging naar Frankrijk (3.35,92).

Kromowidjojo bracht Nederland aan de leiding, maar Toussaint - de rugslagspecialiste die tot haar eigen verrassing de finale mocht zwemmen - zakte vervolgens terug naar de derde plaats. Steenbergen handhaafde zich op die positie, waarna Heemskerk nog sterk kwam opzetten. Het was net niet genoeg voor de Europese titel.

Bij de vorige EK in 2018 in Glasgow pakte Nederland ook zilver, toen achter Frankrijk. In 2016 legde het Oranje-kwartet wel beslag op het goud.

De Nederlandse mannen Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts eindigden in Boedapest met 3.13,79 op de laatste plaats in de finale. Ze verbeterden wel het Nederlands record en voldeden ook aan de limiet voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Rusland werd eerste, voor Groot-Brittannië en Italië.

Kromowidjojo en Heemskerk naar finale 50 vrij

Kromowidjojo en Heemskerk plaatsten zich eerder op de avond voor de finale van de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo won haar halve finale met 24,14 seconden. In de andere halve eindstrijd was alleen olympisch kampioene Pernille Blume met 24,06 iets sneller.

Heemskerk tikte achter de Deense als tweede aan in 24,41 en bereikte achter Blume, Kromowidjojo, de Poolse Katarzyna Wasick (24,34) en de Russische Maria Kameneva (24,40) als vijfde de finale, die dinsdag op het programma staat.

Kromowidjojo veroverde in Glasgow brons op de 50 meter vrije slag. Het goud ging toen naar de Zweedse Sarah Sjöström, die nu ontbreekt door een elleboogbreuk. Blume pakte in Glasgow zilver. Ze noteerde maandag met 24,06 de beste tijd van dit jaar.

Kamminga stuit in finale op Peaty

Arno Kamminga bereikte de finale op de 100 meter schoolslag. Hij gaat het daarin opnemen tegen de Britse alleenheerser Adam Peaty. Kamminga klokte in de halve finales met 58,74 de derde tijd en Peaty was met 57,67 weer een klasse apart.

Peaty domineert al jaren op de schoolslag. Kamminga slaagde er vorige maand als tweede man na Peaty in om onder de 58 seconden te duiken op de 100 meter. Hij zette in Eindhoven 57,90 neer.

Kamminga stelde zich daarmee nadrukkelijk kandidaat voor een medaille op de EK én de Olympische Spelen. Dinsdag mag hij zich in de finale van de 100 meter schoolslag gaan meten met Peaty, de 'koning' van de schoolslag.

De Rus Kliment Kolesnikov verbeterde in de halve finales van de 50 meter rugslag zijn eigen wereldrecord. Hij tikte aan in 23,93 en dook daarmee als eerste onder de 24 seconden. Kolesnikov greep in Glasgow het goud met een wereldrecord van 24,00.