Noord-Korea heeft de nationale voetbalploeg officieel teruggetrokken uit de kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar. De Noord-Koreanen waren volop in de race voor plaatsing voor de volgende kwalificatieronde, waarin tickets voor het WK zijn te verdienen.

Het geïsoleerde land had zich begin deze maand al schriftelijk afgemeld bij de Aziatische voetbalfederatie (AFC), omdat het Noord-Koreaanse regime het in de huidige coronapandemie te gevaarlijk zou vinden om de voetballers op reis te sturen.

De AFC vroeg Noord-Korea het besluit te heroverwegen, maar de Aziatische bond meldde zondag dat het land zich officieel heeft teruggetrokken. De mondiale federatie FIFA moet nu beslissen wat er gaat gebeuren met de poule waarin Noord-Korea zat.

Vanwege de coronacrisis worden de resterende WK-kwalificatieduels in Azië volgende maand op centrale locaties gespeeld. Noord-Korea zou naar buurland Zuid-Korea gaan.

Na vijf van de acht kwalificatiewedstrijden stond Noord-Korea op de vierde plaats in groep H, met slechts één punt achterstand op koploper Turkmenistan. De acht groepswinnaars en de vier beste nummers twee strijden in de derde kwalificatieronde om plaatsing voor het WK.

Noord-Korea meldde zich vanwege de coronapandemie eerder al af voor de Olympische Spelen van komende zomer in Japan.