De Nederlandse volleyballers hebben zich zaterdag geplaatst voor het EK van komend najaar. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza stelde deelname veilig zonder zelf in actie te komen.

Kroatië had zaterdag met 3-0 of 3-1 van Zweden moeten winnen om Oranje in de kwalificatiepoule nog te passeren, maar dat lukte niet. De Kroaten wonnen wel, maar 'slechts' met 3-2.

De laatste wedstrijd van Nederland, zondag om 16.00 uur in Apeldoorn tegen Kroatië, is nu niet meer van belang. Oranje won tot dusverre alle drie de kwalificatieduels. Vrijdag was de ploeg van bondscoach Roberto Piazza nog met 3-1 te sterk voor Zweden.

Het EK wordt van 1 tot en met 19 september in Polen, Tsjechië, Estland en Finland gehouden. De loting is op 27 mei in Helsinki. Nederland doet van 28 mei tot en met 27 juni in Rimini in Italië eerst mee aan de Nations League.

Op het vorige EK, dat in 2019 deels in Nederland gehouden werd, eindigde Oranje als tiende. De laatste EK-medaille van de Nederlandse volleyballers dateert van 1997, toen de Europese titel werd veroverd.