Lidewij Welten vreest voor een zware blessure en heeft deelname aan het komende EK al opgegeven. De international van Oranje liep zaterdag in de slotfase van de kampioenswedstrijd van haar ploeg Den Bosch de ogenschijnlijk ernstige blessure op.

"Ik kreeg een tik van achteren en raakte uit balans. Bij het doorglijden voelde ik dat mijn hamstring scheurde. Zo voelt het althans", zei een zichtbaar teleurgestelde Welten tegen de NOS.

Welten zal om die reden niet meedoen aan het EK in Amstelveen (4-13 juni). "Dat is te kort dag. Ik wil zo snel mogelijk een scan laten maken om de ernst van de blessure te weten. Als het een verrekking is, zal ik heel blij zijn. Maar ik denk zelf dat ook mijn pees is gescheurd. Ik heb dit aan mijn rechter hamstrings gehad en ik voel nu hetzelfde links. Als dat zo is, zal nog moeten blijken of ik mee kan naar de Olympische Spelen."

Voor de dertigjarige Welten was het een middag met twee gezichten, want Den Bosch veroverde de twintigste landstitel na de 1-0-zege op Amsterdam in de finale van de play-offs. "Ik kan op zich wel genieten van deze titel, maar doe dat wel met een dubbel gevoel. Meevieren gaat niet. Ik kan niet lopen en niet springen."

Welten speelde in haar loopbaan al ruim tweehonderd interlands voor Nederland. Ze won olympisch goud in 2008 en 2012, de wereldtitel in 2014 en 2018 en de Europese titel in 2009, 2011, 2017 en 2019. De Olympische Spelen in Tokio beginnen voor Nederland op 24 juli.

Herstel De Goede gaat goede kant op

Voor Eva de Goede gaat het qua blessureleed juist de goede kant op. De 32-jarige hockeyster van Amsterdam vreesde zowel het EK als de Olympische Spelen te moeten missen, maar herstelt voorspoedig van een polsbreuk en kan nu mogelijk alsnog aan beide toernooien meedoen.

"Ik ben weer in training en het gaat de goede kant op. Ik vermijd nog wel de duels en beperk me tot passing", zei De Goede zaterdag voor de camera van Ziggo Sport.

De Goede, tweevoudig beste hockeyster van de wereld, brak begin april tijdens de Euro Hockey League haar pols en onderging een operatie. "Natuurlijk zijn er nog wel zorgen, want ik moet van dag tot dag bekijken hoe de pols reageert. Maar ik ben positief gestemd", aldus De Goede.

De 32-jarige De Goede won net als Welten olympisch goud in 2008 en 2012 en de wereldtitels in 2014 en 2018. Op het palmares van De Goede prijken verder drie Europese kampioenschappen (2009, 2011 en 2019).

Eva de Goede herstelt voorspoedig van een polsbreuk.

Eva de Goede herstelt voorspoedig van een polsbreuk.
Eva de Goede herstelt voorspoedig van een polsbreuk.
Foto: Pro Shots