Roger Federer wil dat sporters duidelijkheid krijgen over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio. Volgens de 39-jarige Zwitser, die voor zijn vijfde deelname staat, heerst er nog veel onzekerheid.

"Het is moeilijk, want we horen niet veel. Dat doet mij geloven dat de Spelen doorgaan, hoewel ik heb vernomen dat veel mensen in Tokio tegen de Spelen zijn", zei Federer voor de camera van televisiezender Léman Bleu.

Eerder op vrijdag werd bekend dat in een week tijd 350.000 Japanners een petitie hebben ondertekend waarin wordt opgeroepen tot het annuleren van de Spelen in Tokio, waar nog veel coronabesmettingen plaatsvinden. Uit peilingen blijkt al langer dat een meerderheid van de Japanners tegen het doorgaan van de Spelen is.

Federer heeft begrip voor de protesten van de Japanners. "Ik ben er graag bij om een medaille te pakken voor Zwitserland, dat zou me erg trots maken. Maar als het niet doorgaat, dan ben ik de eerste die dat begrijpt. Ik vind dat de atleten een beslissing nodig hebben: gaan de Spelen door of niet?"

Roger Federer pakte in 2008 met Stan Wawrinka olympisch goud in het dubbelspel.

Roger Federer pakte in 2008 met Stan Wawrinka olympisch goud in het dubbelspel.
Roger Federer pakte in 2008 met Stan Wawrinka olympisch goud in het dubbelspel.
Foto: Getty Images

Federer is al gevaccineerd

Federer, die volgende week in actie komt bij het graveltoernooi van Genève, vertelde verder dat hij inmiddels gevaccineerd is tegen COVID-19.

"Ik ben vanwege alle reizen die ik maak blij dat ik me kon laten vaccineren. Zelfs als ik in Zwitserland blijf, zijn er voordelen. Ik heb het ook voor anderen gedaan, want ik wil het coronavirus niet op anderen overdragen. We zijn erg voorzichtig met de familie en onze vrienden."

Federer speelt dit jaar ook op Roland Garros en Wimbledon, waarna hij in Tokio een laatste poging wil doen om olympisch goud te pakken in het enkelspel. In Sydney (2000), Athene (2004), Peking (2008) en Londen (2012) lukte dat niet. Vijf jaar geleden miste Federer de Spelen in Rio de Janeiro door een operatie.

De Spelen in Tokio beginnen op 23 juli en de sluitingsceremonie is op 8 augustus.