Judoka Tessie Savelkouls heeft dinsdag voorzichtig de reguliere training op Papendal hervat. De 29-jarige Nederlandse, uitkomend in de categorie vanaf 78 kilogram, deed dat vijftien maanden nadat ze bij de Grand Slam in Parijs een zenuwscheur in haar rechterbeen opliep.

Artsen gaven haar ruim een jaar geleden slechts 1 procent kans op herstel, maar Savelkouls doorliep het zware revalidatietraject met succes en kan toch weer de judomat op. Savelkouls hoopt nu zelfs op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

"Ik heb er vooral heel veel zin in dat ik weer met de training aansluit. Het is natuurlijk ook spannend, maar ik voel dat ik er klaar voor ben. Ik sta met volledig vertrouwen op de mat, want als ik dat niet heb, hoor ik daar niet thuis", zegt Savelkouls op de site van de Nederlandse judobond.

"Vanaf dag één heb ik een ontzettend positieve instelling en eerlijk gezegd weet ik niet waar dat vandaan komt. Het enige is dat judo voor mijn gevoel nog verre van afgerond is. Ook kan ik best koppig zijn en als er wordt gedacht dat ik iets niet meer kan doen, wil ik meteen laten zien hoever ik kan komen. Mijn stip op de horizon blijft om op de Olympische Spelen te staan en daar blijf ik voor vechten."

De 29-jarige Savelkouls deed in 2016 voor de eerste keer mee aan de Olympische Spelen, maar in Rio de Janeiro eindigde ze niet op het podium. Ondanks haar zware blessure veroverde ze tijdens het olympisch kwalificatietraject voor Tokio voldoende punten om voor de tweede keer mee te kunnen doen aan de Spelen.

De Nederlandse judobond maakte twee weken geleden al de voorlopige selectie voor de Spelen bekend. Naast Savelkouls kan Sanne Verhagen (categorie tot 57 kilogram) zich nog bij de olympische equipe voegen, maar ze is nog niet officieel zeker van kwalificatie.

Voorlopige judoselectie voor Olympische Spelen

  • Tornike Tsjakadoea (-60 kg)
  • Juul Franssen (-63 kg)
  • Sanne van Dijke (-70 kg)
  • Guusje Steenhuis (-78 kg)
  • Frank de Wit (-81 kg)
  • Noël van 't End (-90 kg)
  • Michael Korrel (-100 kg)
  • Henk Grol (+100 kg)