John Coates, de vicepresident van het internationaal olympisch comité (IOC), heeft gezegd dat niets de Olympische Spelen van dit jaar in Tokio nog in gevaar kan brengen. Volgens de Australiër vormt de coronapandemie geen bedreiging voor het grootste sportevenement ter wereld.

"Nee, dat is er niet", antwoordde Coates zaterdag op de vraag van persbureau AFP of er een scenario is dat ertoe kan leiden dat de Spelen voor juli nog worden uitgesteld of afgelast.

De IOC-voorman zei dat het doorgaan van de Spelen in juli en augustus mogelijk zal zijn, doordat de organisatoren een "speciaal gemaakte olympische bubbel" hebben ontworpen om de atleten en het Japanse volk te beschermen tegen het coronavirus.

Coates, die namens het IOC de coördinatiecommissie voor de Spelen voorzit, zei zaterdag in Sydney tegen het Australisch olympisch comité dat de 484 Australische atleten zich kunnen voorbereiden op "de ervaring van hun leven". Volgens Coates zeggen experts dat de Spelen op een veilige manier doorgang kunnen vinden.

De vicevoorzitter zei dat het IOC "elke dag heeft bijgeleerd" en dat het vorige week onthulde "boekwerk" aan gezondheidseisen voor deelnemers "een gids voor veilige en succesvolle Spelen" is.

Weinig draagvlak in Japan

In Japan nam de twijfel over het laten doorgaan van de Olympische Spelen in de afgelopen maanden toe. Zo kromp het draagvlak onder Japanners sterk. Zo'n 230.000 inwoners van het land hebben inmiddels een petitie getekend waarin wordt opgeroepen tot afgelasting van de Spelen. Coates noemt de omslaande publieke opinie in Japan "een zorg".

In Tokio werd de noodtoestand, die sinds eind april van kracht is, vrijdag met twintig dagen verlengd. De nieuwe einddatum van 31 mei is minder dan twee maanden voor de start van de Spelen, die op 23 juli beginnen.