De Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard kan de boeken ingaan als de eerste transgender die deelneemt aan de Olympische Spelen. Mede dankzij nieuwe kwalificatieregels is ze vrijwel zeker van het evenement van komende zomer in Tokio.

Het olympisch comité van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd dat de olympische ploeg voor Tokio ook uit enkele gewichtheffers zal bestaan, nu de kwalificatieregels zijn gewijzigd wegens de coronapandemie.

Hoewel de definitieve ploeg pas begin juli bekendgemaakt wordt, heeft de internationale gewichthefbond tegenover The Guardian bevestigd dat Hubbard tot de formatie zal behoren.

De 43-jarige Hubbard, die in de klasse boven de 87 kilogram momenteel de nummer zestien van de wereld is, werd als jongen geboren. Als dertiger onderging ze een geslachtsverandering.

Eerder was Hubbard ook als man actief als gewichtheffer. Ze heeft toestemming gekregen om bij de vrouwen mee te doen aan wedstrijden nadat uit onderzoek is gebleken dat haar testosteronwaarden onder het maximaal toegestane niveau liggen.

De Olympische Spelen van Tokio beginnen op 23 juli. Het grootste sportevenement ter wereld duurt tot en met 8 augustus.