Kiran Badloe heeft op de eerste dag van het laatste WK in de RS:X-klasse de leiding genomen. De 26-jarige Nederlander, de wereldkampioen van 2019 en 2020, won zaterdag de eerste race voor de kust van Cádiz. Hij eindigde daarna als derde en elfde.

In het klassement heeft Badloe vijftien punten, net als de Israëliër Tom Reuveny. Sil Hoekstra staat op de veertiende plaats met 46 punten (twintigste, zeventiende en negende). Het WK in de RS:X-klasse zou eigenlijk vrijdag al beginnen, maar de zeilers konden toen niet in actie komen omdat het te hard waaide.

"De wind was superraar", zei Badloe na de eerste wedstrijddag. "Een beetje hard af en toe en soms ook weer niet. De eerste twee races ging het lekker en kon ik duidelijk zien wat er gebeurde en mijn plan goed uitvoeren. De laatste race van de dag zat ik er even naast. Ik had een goede 'brainfade'. Maar al met al was het een goede dag."

De Geus verdedigt in Spanje eveneens haar wereldtitel. De 29-jarige zeilster eindigde in uitdagende omstandigheden, met steeds wisselende windkracht, als tweede, zevende en eerste. Ze gaat met tien punten aan kop in het klassement, gevolgd door Charline Picon met elf punten.

De Française troefde De Geus vorige maand in het Portugese Vilamoura af in de strijd om de Europese titel. Badloe ging daar wel met goud naar huis.

De Geus en Badloe reizen in juli als favorieten voor de olympische titels naar Japan. Na de Olympische Spelen van Tokio wordt de RS:X-plank vervangen door de windfoiler, een board met een draagvleugel aan de onderkant.