Onderzoeksbureau Verinorm presenteert woensdag om 10.00 uur het rapport over de aard en de omvang van grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse turnsport.

De onderzoekers Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht) en Anton van Wijk (werkzaam voor een onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van integriteit en sociale veiligheid) hebben zich in opdracht van gymnastiekbond KNGU op zowel de topsport als de breedtesport gericht.

De directe aanleiding was de Netflix-documentaire Athlete A, over het misbruikschandaal in de Verenigde Staten rond sportarts Larry Nassar en berichten over misstanden in het turnen wereldwijd. De KNGU kondigde het onderzoek half juli aan.

Niet veel later bekende de Nederlandse turncoach Gerrit Beltman dat hij jarenlang jonge turnsters heeft mishandeld en vernederd tijdens trainingen.

Dat leidde tot tal van verklaringen van Nederlandse oud-turnsters, waarbij ook andere coaches werden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Een aantal van hen had al eerder gesproken over wantoestanden, maar de beschuldigde coaches bleven nog jaren actief.

Turnbond KNGU: 'We hebben jonge sporters in de steek gelaten'
136
Turnbond KNGU: 'We hebben jonge sporters in de steek gelaten'

Rapport moet tot cultuurverandering leiden

Het onafhankelijke onderzoek, gefinancierd door het ministerie van VWS, richtte zich op het in kaart brengen van de aard, omvang en aanpak van grensoverschrijdend gedrag in zowel de top- als breedtesport, onder minderjarigen en bij volwassen in alle gymsportdisciplines. De resultaten worden geanonimiseerd en begeleid door een reeks aanbevelingen.

Het onderzoek staat los van de tuchtzaken die lopen bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). De KNGU en het Centrum Veilige Sport Nederland speelden zo'n zeventig klachten door naar het ISR, waarbij het om in totaal zo'n 25 coaches ging. Oud-bondscoach Gerben Wiersma werd deze week vrijgesproken.

De KNGU geeft woensdag een reactie op het rapport. Dat doen Monique Kempff (voorzitter), Marieke van der Plas (directeur) en Mark Meijer (technisch directeur). Het rapport moet leiden tot een verdere cultuurverandering binnen de sport.