Voorzitter Thomas Bach van het internationaal olympisch comité (IOC) denkt dat tijdens de Olympische Spelen komende zomer in Tokio een groot deel van de olympiërs gevaccineerd is. De Duitser zei verder nog altijd geen enkele twijfel te hebben over het doorgaan van het mondiale sportevenement.

"We hebben er vertrouwen in dat een groot deel van de deelnemers die in het olympisch dorp zullen verblijven, dan gevaccineerd is", aldus Bach woensdagavond.

"Veel olympische comités boeken veel progressie met vaccineren, maar het is een utopie te denken dat straks 100 procent gevaccineerd is, ook omdat sommige atleten het om bepaalde redenen niet willen. En we staan ook in contact met comités die niet vaccineren."

Bach sprak de hoop uit dat welvarende landen bereid zijn om de armere landen bij te staan. Het vaccineren van de Nederlandse olympische sporters is al begonnen. Volgens een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF zijn de eerste sporters al bij de vaccinatielocatie van de GGD Gelderland-Midden op Sportcentrum Papendal geweest voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Over drie tot vier weken kunnen ze hun tweede inenting komen halen.

Het lijkt er alleen niet op dat alle Nederlandse olympiërs zich laten vaccineren. Lineth Beerensteyn, aanvaller van de Oranjevrouwen, gaf bijvoorbeeld al aan dat ze twijfelt.

'Daar leren wij van'

Bach benadrukte ook dat hij ervan overtuigd is dat de Spelen doorgaan en volgens hem is dat optimisme "gebaseerd op de wetenschap en de feiten".

"Er zijn veel sportevenementen goed verlopen, zonder het voordeel van vaccinatie. En daar leren wij van", aldus Bach. "Ik heb er veel vertrouwen in dat het op een veilige manier kan en dat we het risico op verspreiding kunnen minimaliseren."

De Spelen beginnen op 23 juli en de sluitingsceremonie is op 8 augustus.