Judoka Sanne van Dijke heeft zaterdag de Europese titel veroverd in de categorie tot 70 kilogram door wereldtopper Margaux Pinot in de finale te verslaan. Ze deelde zo een gevoelige tik uit aan Kim Polling, haar concurrente in de strijd om een olympisch ticket. Sanne Vermeer verzekerde zich van een bronzen plak in de categorie tot 63 kilogram.

De 25-jarige Van Dijke versloeg Pinot op ippon en veroverde de tweede Europese titel uit haar loopbaan, na eerder succes in 2017. Op de weg naar de finale had ze al afgerekend met de Kroatische Lara Cvjetko, de Turkse Minel Akdeniz en de Sloveense Anka Pogacnik.

Vorig jaar stonden Van Dijke en Pinot ook tegenover elkaar in de EK-finale en toen dolf de Nederlandse nog het onderspit. Voor Van Dijke is het haar eerste toernooizege sinds mei 2018, toen ze de Grand Prix in het Chinese Hohhot won.

Haar rivale en viervoudig Europees kampioen Polling moest in de halve eindstrijd nog haar meerdere erkennen in Pinot, de huidige nummer twee van de wereld. Polling liet daarna vanwege een elleboogblessure verstek gaan voor de strijd om het brons tegen de Russin Madina Taimazova.

De Europese titel komt voor Van Dijke op een perfect moment, want de EK in Lissabon gelden als het laatste olympische meetmoment na een cyclus van drie jaar. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka naar de Spelen sturen. In de categorieën waar nog sprake is van een concurrentiestrijd, neemt de selectiecommissie volgende week een besluit.

In de aanloop naar de EK zei Polling nog dat ze niet zou weten waarom de keuze voor de Spelen op Van Dijke zou kunnen vallen. "Ze heeft nog nooit laten zien met de druk om te kunnen gaan. Ik vind onze concurrentiestrijd gewoon écht niet spannend."

Sanne van Dijke kroonde zich voor de tweede keer in haar loopbaan tot Europees kampioen.

Sanne van Dijke kroonde zich voor de tweede keer in haar loopbaan tot Europees kampioen.
Sanne van Dijke kroonde zich voor de tweede keer in haar loopbaan tot Europees kampioen.
Foto: ANP

Brons voor Vermeer in klasse tot 63 kilogram

In de categorie tot 63 kilogram pakte Vermeer op fraaie wijze het brons. De 23-jarige Nederlandse, die in haar halve finale van de Sloveense Tina Trstenjak verloor, legde Laura Fazliu uit Kosovo direct na de start van de wedstrijd op haar rug.

Het is het derde toernooi op rij dat Vermeer brons pakt, na podiumplekken op de Masters in Doha en de Grand Slam in Tel Aviv eerder dit jaar. Dit is de eerste EK-medaille uit haar loopbaan.

Juul Franssen was de andere medaillekandidaat in die gewichtsklasse, maar zij werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer drie van de WK in 2019, die al zeker is van deelname aan de Spelen, pakte bij de vorige editie van de EK nog brons.

De Europese titelstrijd duurt nog tot en met zondag en dan komen onder anderen Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kilogram), Henk Grol en Roy Meyer (+100 kilogram) in actie. Die vier judoka's strijden in hun gewichtsklasse nog om het enige olympische ticket.