Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Caster Semenya

Atlete Semenya nog ver verwijderd van olympische limiet op 5.000 meter

Atlete Caster Semenya heeft nog geen olympisch ticket op zak. De veelbesproken Zuid-Afrikaanse won donderdag weliswaar een 5.000 meter in Pretoria in 15.52,28, maar die tijd lag ruim 42 seconden boven de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio.
Door ANP/NU.nl

Binnenkort doet Semenya vermoedelijk in Durban een nieuwe poging om de limiet te lopen. "Ik ben nog in de opbouw en liep nu vooral voor de lol. Tokio zat nog niet in mijn hoofd", zei ze na haar race in Pretoria.

Semenya is tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter, maar ze mag op die afstand volgens een in 2019 ingevoerde regel alleen uitkomen als ze hormoonremmers gebruikt. Ze behoort namelijk tot een kleine groep atletes met een van nature hoog testosterongehalte.

Volgens de mondiale atletiekbond hebben deze atletes op afstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl (1.609 meter) onevenredig voordeel door de spierversterkende werking van het hormoon. Semenya weigert de remmers echter te nemen.

De Zuid-Afrikaanse voert nog altijd een juridisch gevecht om de in haar ogen mensonterende regel ongedaan te krijgen. Ze verloor tot nu toe alle rechtszaken die ze aanspande en heeft nu haar hoop gevestigd op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Overigens kondigde Semenya eerder aan dat ze zich voor de Spelen zou richten op de 200 meter, maar daar ziet ze van af. "Ik ben dertig jaar en als ik ga sprinten, is dat niet goed voor mijn spieren. De lange afstanden zijn beter voor mij", zei ze na de 5.000 meter in Pretoria.


Lees meer over:

AtletiekCaster SemenyaOlympische SpelenTokio 2021

Aanbevolen artikelen