Nederland gaat komende zomer bij de Olympische Spelen in Tokio een recordaantal medailles pakken. Dat is althans de verwachting van sportdatabureau Gracenote, dat honderd dagen voor de start van het grootste sportevenement met de nieuwste berekening komt.

Gracenote verwacht dat de Oranje-equipe onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband met liefst 46 medailles terugkeert. Daarmee komt Nederland in de medaillespiegel uit op de vijfde plaats. De Verenigde Staten (114 medailles) voeren de tabel aan, gevolgd door China (85), Rusland (73) en Japan (59).

Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië maken achter Nederland de top tien compleet.

In juli 2019, toen Gracenote ook een berekening maakte, kwam Nederland nog op twaalf plakken minder uit. In een kleine twee jaar tijd hebben meer sporters laten zien voor eremetaal in aanmerking te komen.

Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in 2000 in Sydney, toen Van den Hoogenband daar zelf als zwemmer nog een groot aandeel in had. Bij de vorige Zomerspelen in Rio kwam Nederland in 2016 op negentien medailles uit.

Voorspelling is moeilijker dan ooit

De 46 Nederlandse plakken zijn door Gracenote onderverdeeld in 16 gouden, 16 zilveren en 14 bronzen medailles. Het databureau laat wel weten dat het vanwege het coronavirus en de aangepaste sportkalenders en kwalificatieprocedures moeilijker dan ooit is om een voorspelling te doen.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, onderkent dat. "Er zijn mondiaal maar mondjesmaat wedstrijden geweest het afgelopen jaar", zei hij woensdag bij een persmoment. "Als er al wedstrijden waren, dan waren dat vooral Europese wedstrijden. Ik verwacht heel spannende Spelen, met veel verrassingen. Laten we ons als Nederland vooral niet rijk rekenen, de rest van de wereld is net zo hard bezig als wij."

Gracenote rekent onder meer op goud voor atlete Sifan Hassan (10.000 meter), BMX'ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit) en de hockeyvrouwen.

Nederland moet vooral het verschil bij het zeilen gaan maken. Gracenote rekent bij die sport op liefst vijf keer goud voor Oranje.