Golfer Hideki Matsuyama heeft in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) de Masters in Augusta gewonnen. De 29-jarige Japanner hield op de slotdag zijn zenuwen als klassementsleider ternauwernood in bedwang, ging rond in 73 slagen (+1) en stelde zijn eerste majorzege ooit veilig.

Matsuyama eindigde op 278 slagen. De Amerikaan Xander Schauffele zette de Japanner in de slotfase nog wel even onder druk, maar ging op de zestiende hole in de fout met een triple bogey en eindigde samen met landgenoot Jordan Spieth (beiden 281) als derde. De 24-jarige Will Zalatoris (24) werd bij zijn Masters-debuut tweede met een score van 279.

Matsuyama, die op de vijftiende hole nog even in de problemen kwam door de bal in het water te slaan en ook de laatste hole niet vlekkeloos speelde, is de eerste Japanse man die een van de vier majors op zijn naam heeft geschreven.

Hij is na de Zuid-Koreaan Yang Yong-eun, die in 2009 het PGA Championship won, bovendien pas de tweede Aziaat die bij de mannen een 'monument' op zijn erelijst heeft staan. Namens Japan wonnen Chako Higuchi (1977) en Hinako Shibuno (2019) bij de vrouwen al eens een major.

"Hopelijk ben ik een pionier en zullen veel Japanners volgen. Ik ben blij dat ik voor deze doorbraak heb gezorgd", zei Matsuyama. "Ik was vandaag van de eerste slag tot de allerlaatste put bloednerveus."

In 2011 was Matsuyama, die met een bedrag van 1,75 miljoen euro naar huis gaat en de opvolger is van Dustin Johnson, de beste amateur op de Masters op de gedeelde 27e plek. Zijn beste resultaat op een major was de tweede plaats op de US Open in 2017.