Khalid Choukoud heeft zondag in Siena de olympische limiet op de marathon gelopen. De 35-jarige Nederlandse atleet kwam tot een tijd van 2:09.55.

Choukoud had een persoonlijk record van 2:10.52, maar die tijd liep hij zeven jaar geleden in Rotterdam. De olympische limiet ligt op 2:11.30.

Frank Futselaar stapte in Siena na ongeveer 30 kilometer uit. Hij voldeed eerder aan de limiet, maar wilde zijn tijd verbeteren om zijn kans op uitverkiezing te vergroten.

Choukoud is de vijfde Nederlander die de limiet haalt voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Eerder lukten Abdi Nageeye, Bart van Nunen, Björn Koreman en dus Futselaar dat al.

Nageeye, met 2:06.17 houder van het Nederlands record, is zeker van olympische deelname. Van Nunen (2:10.16), Koreman (2:11.07), Futselaar (2:11.30) en Choukoud zitten nog in de wachtkamer, omdat er maar drie mogen afreizen naar Tokio.

Volgende week zaterdag proberen nog enkele Nederlanders de limiet te lopen. Het gaat om onder anderen de 35-jarige routinier Michel Butter. Hij was al gestopt, maar kondigde vorige maand aan zich te willen plaatsen voor de Spelen.