Schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn gaan begin mei alsnog naar Tokio voor een wereldbeker, die tevens als olympisch kwalificatietoernooi (OKT) geldt.

Jansen en Van Duijn hebben zich beiden individueel geplaatst voor de Olympische Spelen, maar het Nederlandse duo hoopt in Tokio ook samen in actie te kunnen komen bij het synchroonspringen vanaf de 3 meterplank.

In eerste instantie zou deze maand een OKT voor de schoonspringers in Tokio worden gehouden. De mondiale federatie FINA besloot dat toernooi, evenals een OKT voor de synchroonzwemsters, echter te schrappen, omdat er nogal wat mis was met de coronaprotocollen die de organiserende Japanse zwembond had opgesteld.

Namens de Nederlandse zwembond KNZB uitte ook technisch directeur André Cats zijn zorgen over de gebrekkige aanpak.

Na inmenging van de Japanse autoriteiten, het internationaal olympisch comité (IOC) en de organisatie van de Spelen zijn de protocollen nu aangescherpt. De internationale zwembond FINA heeft er vertrouwen in dat van 1 tot en met 6 mei in Tokio op veilige en verantwoorde wijze wedstrijden gehouden kunnen worden voor de schoonspringers.

Het is nog niet bekend waar en wanneer het OKT voor de synchroonzwemsters wordt gehouden. Dat toernooi werd al twee keer uitgesteld. De Nederlandse tweeling Noortje en Bregje de Brouwer moet op de geschoonde lijst in de top zeven eindigen om zich te plaatsen voor de Spelen.