Michael van Gerwen heeft woensdag zijn koppositie weten te behouden in de Premier League Darts. De Brabander won tijdens de derde speelronde in Milton Keynes op indrukwekkende wijze met 7-3 van Rob Cross.

Van Gerwen nam het initiatief met een vroege break en stond de leiding niet meer af. Hij eindigde op een hoog gemiddelde van 107,56. Zijn finishpercentage kwam uit op bijna 47 procent. Cross, de wereldkampioen van 2018, kwam uit op 97,87 en exact 50 procent.

De overwinning is een opsteker voor Van Gerwen, die de Premier League was begonnen met een 6-6-gelijkspel. In de aanloop naar het prestigieuze toernooi was hij wat zoekende; hij gooit pas sinds enkele weken met andere pijlen.

De 31-jarige Van Gerwen jaagt op zijn zesde Premier League-titel, waarmee hij recordhouder Phil Taylor zou evenaren. Hij zint op revanche na vorig jaar, toen hij voor het eerst in zijn loopbaan de play-offs misliep. Later deze week speelt hij nog tegen James Wade en Nathan Aspinall.

Van Gerwen moet met vijf punten de koppositie op de ranglijst nu wel delen met Dimitri Van den Bergh. De Belg, die Van Gerwen in de openingsspeelronde op een 6-6-gelijkspel hield, vernederde Glen Durrant met 7-0. De titelverdediger, die in een stevige vormcrisis verkeert, is als enige nog puntloos.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de sterke laatste leg van Michael van Gerwen tegen Rob Cross.

Clayton gooit negendarter

Clayton heeft ook net als Van Gerwen en Van den Bergh zeven punten. De winnaar van The Masters was met 7-3 te sterk voor José de Sousa. Clayton imponeerde bij een 4-3-voorsprong met een negendarter. De Sousa gooide ondanks de nederlaag wel met 108,48 punten het hoogste gemiddelde van de avond.

Verder boekte Nathan Aspinall tegen James Wade (7-4) zijn tweede zege en klom hij met vier punten naar de tweede plaats. Peter Wright stelde tegen Gary Anderson (7-4) zijn eerste overwinning veilig.

Deze week wordt tot en met vrijdag elke dag achter gesloten deuren een speelronde afgewerkt in Milton Keynes. Van 19 tot en met 22 april staan nog eens vier speelronden op het programma in de Engelse stad, waarna de laatste twee spelers op de ranglijst degraderen.

Het tweede deel van de Premier League bestaat uit zeven speeldagen, gevolgd door de play-offs met de top vier. Ook die fases worden in mei volledig in Milton Keynes gespeeld, maar dartsbond PDC hoopt dat er dan wel publiek welkom is.

Gerwyn Price is er dit jaar niet bij in de Premier League. De regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld testte bij aankomst in Milton Keynes positief op het coronavirus en wordt vervangen door Wade. Price plaatste wel vraagtekens bij de uitslag.