De Amerikaanse regering praat met bondgenoten over een "gezamenlijke aanpak" voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Mogelijk gaat het dan ook over een boycot, waartoe mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag bij een persmoment dat een boycot een optie was, maar verduidelijkte later dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten daar nog niet over gepraat hebben.

"Het duurt nog even voordat de Spelen in Peking beginnen. Ik wil er geen tijdplan aan verbinden, maar de discussies zijn in gang gezet", aldus de woordvoerder. "Een gecoördineerde actie zou niet alleen in ons belang zijn, maar ook in het belang van onze partners."

De VS verwijt China de mensenrechten te schenden. Het gaat met name om de onderdrukking van de Oeigoeren in de regio Xinjiang.

Een verbond van 180 internationale mensenrechtenorganisaties riep in februari al op tot een boycot. "Al het andere wordt gezien als ondersteuning van het autoritaire bewind en de onverholen minachting voor burger- en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij", stond in de oproep.

Het internationaal olympisch comité noemde, bij monde van voorzitter Thomas Bach, een boycot niet de juiste manier om problemen aan de kaak te stellen. Het Amerikaanse olympisch en paralympisch comité zei vorige maand niets te zien in een boycot.

Er wordt in en rondom Peking nog gebouwd voor de Winterspelen.

Er wordt in en rondom Peking nog gebouwd voor de Winterspelen.
Er wordt in en rondom Peking nog gebouwd voor de Winterspelen.
Foto: Pro Shots

China reageert boos op oproep tot boycot

China reageerde direct kwaad op de Amerikaanse suggesties over een mogelijke boycot. "De politieke inmenging in de sport druist in tegen het olympische handvest en schaadt de belangen van alle sporters en de olympische beweging", verklaarde een woordvoerder van de Chinese regering.

De beschuldigingen van een "zogenoemde volkerenmoord" op de moslimminderheid van Oeigoeren in Xinjiang noemde hij "de leugen van de eeuw".

De Winterspelen van Peking in 2022 staan gepland voor 4 tot en met 20 februari.