De hockeyers van Bloemendaal hebben maandag de Euro Hockey League (EHL) gewonnen. De ploeg van coach Rick Mathijssen was in het Wagener Stadion met 5-2 veel te sterk voor het Spaanse Atlètic Terrassa. De hockeysters van Den Bosch pakten de allereerste EHL-titel bij de vrouwen.

Bloemendaal zat al vroeg op rozen in Amstelveen, waar het aan het begin van de wedstrijd flink sneeuwde. Yannick van der Drift opende al na drie minuten de score met een diagonaal schot en twee minuten later volgde de 2-0 via Thierry Brinkman.

Atlètic Terrassa maakte de doelpuntrijke openingsfase compleet door uit een strafcorner de aansluitingstreffer te maken. Toen viel er net een sneeuwbui in het Wagener Stadion. Na een korte onderbreking vergrootte Florian Fuchs in het tweede kwart de marge met een rebound uit een strafcorner.

Na rust liep Bloemendaal via Brinkman en Tim Swaen verder weg bij de Spanjaarden. De bezoekers maakten in de slotfase nog de 5-2. Bloemendaal-verdediger Daan Dullemeijer raakte daarbij geblesseerd aan zijn hoofd en moest het veld verlaten.

Het is de vierde keer dat Bloemendaal de EHL wint, na eerder succes in 2009, 2013 en 2018. De Nederlandse formatie is nu alleen recordhouder. Het Duitse UHC Hamburg staat op drie eindzeges (2008, 2010 en 2012).

De hockeysters van Den Bosch hadden geen kind aan het Spaanse Club de Campo Villa de Madrid in de finale.

De hockeysters van Den Bosch hadden geen kind aan het Spaanse Club de Campo Villa de Madrid in de finale.
De hockeysters van Den Bosch hadden geen kind aan het Spaanse Club de Campo Villa de Madrid in de finale.
Foto: Pro Shots

Den Bosch pakt eerste EHL-titel

Later op de dag veroverden de hockeysters van Den Bosch met overmacht de eerste EHL-titel bij de vrouwen. De Brabanders waren in het Wagener Stadion met 5-0 te sterk voor het Spaanse Club de Campo Villa de Madrid.

Na een moeizaam eerste kwart opende Lidewij Welten de score vroeg in het tweede kwart met een backhand in de verre hoek. Frédérique Matla verdubbelde vlak voor rust de marge, waarna ze na de pauze haar hattrick completeerde met een backhand en een benutte strafcorner. Tussendoor scoorde Maartje Krekelaar.

Den Bosch was in de halve finales nog te sterk voor competitiegenoot Amsterdam. De ploeg van de afzwaaiende coach Raoul Ehren maakte in de slotfase de 1-1 en nam de shoot-outs vervolgens beter dan de hoofdstedelingen.

De EHL werd dit jaar voor het eerst gehouden bij de vrouwen. Het Europese clubtoernooi is de opvolger van de Club Champions Cup, die in 2019 voor het laatst werd georganiseerd en werd gewonnen door Amsterdam. Vorig jaar zou de eerste editie van het Europese clubhockeytoernooi plaatsvinden, maar die werd afgelast vanwege de coronapandemie.