Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters pleit voor veranderingen in de wedstrijdsport van de hippische wereld. Op die manier hoopt hij in de toekomst uitbraken van het besmettelijke rinovirus te voorkomen.

Sinds maart liggen in tien Europese landen internationale wedstrijden stil, nadat op een concours in Valencia een uitbraak van het paardenvirus heeft plaatsgevonden.

"We moeten onze paarden weerbaarder maken. Dat kunnen we onder meer doen door de kalender aan te passen", zegt Ehrens. "Er zijn wedstrijden waarbij te veel paarden op één locatie staan. Soms vierhonderd onder één dak. Dat moeten we niet langer willen. Het virus is 'airborne': als één paard het krijgt, krijgen een heleboel het."

In meerdere opzichten zijn wedstrijden intensiever geworden, vertelt de bondscoach. Niet alleen wat betreft de stalling. "Door alle wedstrijdreeksen die er zijn en het vele reizen die die met zich meebrengen, worden paarden kwetsbaarder voor een virus. Omdat het zo intensief is. Bij mensen is dat niet anders, zie corona."

"Natuurlijk kan vaccinatie helpen en wij doen dat ook. Misschien moeten we toe naar een verplichting. Maar tegen de ernstige vorm van rino (de neurologische vorm) helpt het vaccin niet."

Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters pleit voor veranderingen in de wedstrijdsport.

Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters pleit voor veranderingen in de wedstrijdsport.
Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters pleit voor veranderingen in de wedstrijdsport.
Foto: ANP

'Ook bij dit virus duiken overal mutanten op'

Vooralsnog is volgens Ehrens waakzaamheid geboden. "Ook bij dit virus duiken overal mutanten op. We moeten nu onze atleet, het paard, beschermen en heel streng zijn. Ik denk dat al onze ruiters daar heel goed mee omgaan. Ik ken er niet één die in het buitenland is geweest en zijn paard niet in quarantaine heeft. We nemen dit heel serieus."

Vooralsnog is de internationale paardensportfederatie FEI van plan de wedstrijden op 12 april weer te laten beginnen. Bovendien is door bemiddeling van KNHS-sportdirecteur Iris Boelhouwer inmiddels ook het verbod op internationale wedstrijden in Nederland, dat vanwege de coronamaatregelen al een half jaar gold, opgeheven.

Als het meezit, krijgt Ehrens daardoor weer de mogelijkheid ruiters in meerdere wedstrijden in te zetten. Dat zou een opsteker zijn richting de Olympische Spelen, die door de de uitbraak van het rinovirus onder druk staan.

"Het is heel simpel, nu kan het nog goed komen. Maar als we ook nog eens de hele maand april stilliggen, wordt het moeilijk. We hebben twee problemen: we weten niet wanneer we weer mogen beginnen en veel organisatoren verplaatsen hun evenement naar later in het jaar. Maar we hebben nu wedstrijden nodig", aldus de bondscoach.

"In het slechtste scenario zal ik alleen combinaties naar Tokio kunnen sturen die zich al bewezen hebben. Ik ga geen ruiters sturen die niet de kans hebben gehad op het hoogste niveau ervaring op te doen en ik weet niet zeker of ze die kans nog krijgen. Maar ook ruiters die zich al hebben bewezen, hebben de 'flow' nodig. Die krijgen ze alleen door in de aanloop naar de Olympische Spelen meerdere topwedstrijden te rijden."