Demissionair premier Mark Rutte kan niets toezeggen over de vaccinatie van de olympische en paralympische sporters voor aanvang van de Spelen in Tokio. Dat zei hij zondag in de uitzending van WNL Op Zondag, waarin chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer de wens uitspraken dat alle sporters voor de komende Olympische Zomerspelen zijn gevaccineerd.

"Minister Hugo de Jonge (van Volksgezondheid, red.) kijkt elke keer met groepen: kan dat eerder of niet? We hebben die discussie gevoerd over de zorg, de politie en het onderwijs. Ik hoor de boodschap, maar ik kan hier nu niet even ja op zeggen", zei Rutte over het verzoek van de chefs de mission.

Van den Hoogenband benadrukte dat de olympiërs geen voorrang willen krijgen op andere groepen die het vaccin nu hard nodig hebben. "Maar dat vaccin, dat is wel een sleutel voor ons. Wij moeten onze ploeg beschermen en de nummer één daarbij is gezondheid en veiligheid."

Vergeer, die de paralympische ploeg aanvoert, viel Van den Hoogenband bij. "Dat is wel echt wat wij het liefst zouden willen, dat de gehele ploeg gevaccineerd is. We zijn achter de schermen volop aan het overleggen of dat mogelijk zou zijn. Je moet je voorstellen, de hele wereld komt daar bij elkaar in het olympisch dorp. Dat gaat een uitdaging zijn."

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF zei eerder deze week dat hij vindt dat alle sporters voor Tokio gevaccineerd moeten zijn. "Ik stel vast dat het inenten in Nederland goed op gang is gekomen en ik verwacht dat de Nederlandse sporters ruim voor aanvang van de Spelen gevaccineerd zijn."

De Olympische Spelen van Tokio, die vanwege de coronacrisis met een jaar werden uitgesteld, beginnen op 23 juli en eindigen op 8 augustus.