Windsurfer Kiran Badloe heeft zich zaterdag in de RS:X-klasse verzekerd van de Europese titel. De 26-jarige Flevolander eindigde in de Portugese badplaats Vilamoura als eerste in de medalrace en klom in de stand van de tweede naar de eerste plaats.

Badloe passeerde Ofek Elimelech. De Israëliër kwam in de slotrace niet verder dan de zevende positie. Badloe kwam uit op 37 punten, Elimelech en de Italiaan Mattia Camboni allebei op 47 punten. Het zilver ging naar Camboni omdat hij in de medalrace voor Elimelech finishte.

"We hadden een klein beetje wind voor de medal race, niet superveel", reageerde de 26-jarige Badloe. "Ik heb het plan goed uitgevoerd. Al met al een hele mooie afsluiting van een hele goeie week."

De 26-jarige Badloe is tweevoudig en regerend wereldkampioen in de RS:X-klasse. Hij was al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. In 2019 werd hij voor het eerst wereldkampioen in deze klasse.

"Er moet nog veel gebeuren richting de Spelen, maar we zijn zeker goed op weg", weet Badloe. "Ik heb gewoon heel veel zin in de komende paar maanden om alle zwakke puntjes eruit te werken, om uiteindelijk, in de zomer, de wedstrijd van mijn leven te surfen."

Bij de vrouwen eindigde Lilian de Geus, net als Badloe de huidige wereldkampioen en verzekerd van de Spelen, als tweede in het klassement. De Europese titel ging opnieuw naar de Française Charline Picon.

Lilian de Geus.

Lilian de Geus.
Lilian de Geus.
Foto: Richard Langdon/Ocean Images