Openwaterzwemmer Ferry Weertman heeft zaterdag in het Qatarese Doha bij zijn eerste wereldbekerwedstrijd in ruim een jaar genoegen moeten nemen met de achtste plaats.

De olympisch kampioen van 2016, die in februari vorig jaar voor het laatst in actie kwam op de 10 kilometer, kon niet meedoen om de medailles. Hij tikte bijna 14 seconden na de Franse winnaar Marc-Antoine Olivier als achtste aan.

"Ik heb de race mooi verdeeld, zoals ik dat wilde", zei de 28-jarige Weertman. "Ik begon achteraan en heb me langzaam naar voren gewerkt. Ik maakte wel een tactische fout door veel boeien aan de buitenkant te nemen, terwijl je minder meters zwemt als je de binnenkant pakt."

"Dat zijn van die dingen waar je dan net iets minder scherp in bent als je zo lang niet hebt geracet. Het laatste stuk, tegen de wind én de zon in, was heel zwaar. Mijn eindsprint was niet zoals die moest zijn, maar ik lag ook al te ver naar achteren. Ik kon niet meer meedoen om de medailles."

Dat is geen reden tot zorg voor Weertman in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. "Ik heb in het verleden ook niet veel World Cups gewonnen. Het was fijn om hier weer lessen te kunnen trekken, om alles weer scherp te krijgen."

Ferry Weertman maakt zich geen zorgen na zijn achtste plek in Doha.

Ferry Weertman maakt zich geen zorgen na zijn achtste plek in Doha.
Ferry Weertman maakt zich geen zorgen na zijn achtste plek in Doha.
Foto: Pro Shots

Weertman vooral bezig met voorbereiding op Tokio

De olympisch kampioen wilde vooral ondervinden hoe hij zijn voorbereiding het beste kan aanpassen aan de coronamaatregelen.

"Neem bijvoorbeeld het eten. Dat kon hier alleen op je hotelkamer. Ik bestel in de aanloop naar een wedstrijd dubbele porties omdat ik veel moet eten, maar als je in een hotel zit met negentig openwaterzwemmers die allemaal hetzelfde doen, kunnen ze dat in de keuken niet aan", aldus Weertman.

"Dus moet ik zelf eten meenemen, wellicht richting Tokio ook wel. Ik heb hier rijstmeel geprobeerd. Daar zitten minder vezels in en meer koolhydraten. Dat valt licht op de maag en beviel goed. Hier begon de race pas om 14.00 uur, maar in Tokio gebeurt dat al om 6.30 uur."

De warming-up deed Weertman met een mondkapje op, iets wat vermoedelijk ook in Tokio zal moeten. "In het begin was dat niet zo erg, maar aan het einde, toen het wat intensiever werd, merkte ik wel dat ik het wat benauwd kreeg. Dat gaan we ook weer evalueren richting de Spelen."

Weertman doet in mei mee aan de EK in Boedapest en zwemt daarna richting de Spelen wellicht nog een wereldbeker. Bij de vrouwen ontbrak Sharon van Rouwendaal, de olympisch kampioene van 2016 die zich net als Weertman heeft geplaatst voor de Spelen van Tokio. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha won in Doha.