Topfavoriet Femke Bol heeft zich vrijdag bij de EK indooratletiek in het Poolse Torun zonder al te veel problemen geplaatst voor de halve finales van de 400 meter. Nadine Broersen heeft nog zicht op een medaille na drie onderdelen van de vijfkamp.

Bol is een van de sterren van het huidige indoorseizoen. De 21-jarige Nederlandse liep in de afgelopen weken maar liefst vier keer een Nederlands record en met een tijd van 50,64 seconden is ze de snelste Europese vrouw van deze winter.

De Amersfoortse hoefde zich vrijdagochtend in de series van de EK indoor niet bovenmatig in te spannen om haar serie te winnen. Met 52,77 was ze twee tienden sneller dan de Belarussische Hanna Mikhailava, die als tweede eindigde. Bol wilde de heat winnen om in de halve finales in de beste baan te mogen starten.

"Het is wel even wennen voor mij dat ik de favoriet ben", aldus Bol. "Vroeger kon ik na mijn race meteen doorlopen naar de kleedkamer, maar nu werd ik overal aangehouden door de media, zelfs de BBC stelde me vragen. Maar ik vind het allemaal heel leuk, ik geniet er echt van."

Lieke Klaver, ook een kandidaat voor een medaille, volgde het voorbeeld van Bol en won de tweede heat in een tijd van 52,74.

Lisanne de Witte wist zich maar net bij de top twee te scharen in haar heat. De Nederlands recordhoudster outdoor was na flink wat geduw en getrek met 52,82 maar één honderdste sneller dan de nummer drie, Lada Vondrová uit Tsjechië. Alleen de eerste twee atleten van elke serie plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales.

Lieke Klaver plaatste zich overtuigend voor de halve finales.

Lieke Klaver plaatste zich overtuigend voor de halve finales.
Lieke Klaver plaatste zich overtuigend voor de halve finales.
Foto: ANP

Nederlandse mannen winnen hun heat

Ook de drie Nederlandse mannen plaatste zich voor de halve finales van de 400 meter. Tony van Diepen was de snelste Nederlander. De winnaar van brons in 2019 klokte 46,54 in zijn heat en dat was zelfs de beste tijd van alle deelnemers.

Liemarvin Bonevacia zette een tijd van 46,69 neer. Hij kroonde zich vorige maand tot Nederlands kampioen in een Nederlands record van 45,99, tevens de beste tijd van dit jaar in Europa. Jochem Dobber won zijn serie in 47,05.

De halve finales van de 400 meter voor mannen en vrouwen zijn vrijdagavond en de finales staan voor zaterdagavond op het programma.

Liemarvin Bonevacia begon goed aan zijn EK indoor.

Liemarvin Bonevacia begon goed aan zijn EK indoor.
Liemarvin Bonevacia begon goed aan zijn EK indoor.
Foto: ANP

Broersen voorlopig vierde op vijfkamp

Nadine Broersen staat na drie onderdelen vierde in het klassement van de vijfkamp. De Nederlandse werd negende op de 60 meter horden (8,48 seconden), achtste bij het hoogspringen (1,77 meter) en vierde bij het kogelstoten (14,04 meter) en daarmee is ze niet tevreden. "Ik baal ervan, want ik zou gewoon goed moeten zijn. Ik voel me namelijk heel goed. Ik kan ook de vinger niet leggen op wat er misgaat", aldus Broersen

Met 2.759 punten heeft Broersen met nog het verspringen en de 800 meter te gaan een achterstand van 76 punten op de nummer drie, de Hongaarse Xénia Krizsán. De Belgische Nafissatou Thiam gaat zoals verwacht ruim aan de leiding (3.024 punten), voor haar landgenote Noor Vidts (2.867).

"Ik ben benieuwd wat ik kan op het verspringen", zei Broersen. "Als ik daarna nog zicht heb op een medaille, zal ik er op de 800 meter voor vechten, want het is en blijft een kampioenschap."

In de series van de 800 meter was er geen Nederlands succes. Britt Ummels was kansloos door een val in de eindsprint. Bregje Sloot en Suzanne Voorrips wisten zich ook niet bij de top drie te scharen in hun heat.