De Nederlandse hippische federatie KNHS wil de paarden die vanwege de uitbraak van rinopneumonie op een concours in Valencia zijn achtergebleven, zo snel mogelijk terug naar Nederland halen. De bond maakt zich grote zorgen over de situatie in de Spaanse stad.

"De situatie daar is zeer ernstig en onze ruiters lopen tegen een hoop problemen aan", zegt Iris Boelhouwer, directeur topsport van de bond.

Het gaat om twaalf paarden, die door drie ruiters van één stal worden uitgebracht. De helft vertoont klinische verschijnselen, de andere zijn gezond.

"Het probleem is dat het in Spanje niet snel genoeg lukt de paarden in kleine groepen onder te brengen", vervolgt Boelhouwer. "De paarden staan in grote populaties bij elkaar en dan is het virus niet uit te roeien. Dit betekent dat het heel moeilijk wegkomen is."

"Steeds als een dier besmet raakt, moeten ze allemaal weer 28 dagen in quarantaine. Samen met Duitsland en Frankrijk proberen we daar zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden. Onze mensen daar lopen op hun tandvlees. Ze hebben ter plekke te maken met heel veel beperkingen."

Volgens Boelhouwer kan het terugreizen naar Nederland op een zeer verantwoorde manier. "De ruiters hebben meerdere vrachtwagens bij zich. Ze kunnen daardoor de paarden die negatief zijn getest scheiden van de dieren die positief zijn bevonden. Eenmaal in Nederland kunnen we ze onmiddellijk in quarantaine zetten. De ruiters zijn professionals en weten hoe ze met deze situatie moeten omgaan."

In Nederland nog geen aan Valencia gerelateerd virus ontdekt

In Nederland is vooralsnog geen aan Valencia gerelateerde uitbraak van de neus-longontsteking geconstateerd. Alle paarden die in de afgelopen weken uit de Spaanse stad zijn teruggekeerd, testten negatief.

Op een concours in Doha is het virus inmiddels wel bij twee paarden uit Duitsland aangetroffen. Volgens Boelhouwer is dat echter niet het gevolg van fouten. "Die dieren zijn eerst begin februari vanuit Valencia naar Duitsland gegaan en na anderhalve week thuis weer doorgereisd naar Doha."

"Toen de besmetting in Valencia bekend werd, zijn deze paarden onmiddellijk in afzondering gezet. Er zaten 21 dagen tussen de infectie en het vertonen van verschijnselen, dat is erg lang."

De KNHS besloot woensdag alle topsporttrainingen in Nederland vanwege de opmars vanwege het ri­no­pneu­mo­nievirus voor twee weken stil te leggen. De maatregel volgde op het besluit van de internationale paardensportorganisatie FEI om alle internationale wedstrijden in Europa tot eind maart af te gelasten.