Voorzitter Seiko Hashimoto van het organisatiecomité van de Olympische Spelen vindt dat komende zomer in Tokio toeschouwers welkom moeten zijn. De 56-jarige Japanse beschouwt andere sportevenementen met publiek als voorbeelden.

"Als je denkt aan de Spelen zonder toeschouwers, zullen atleten zich zeker afvragen waarom dat elders dan wel kan", zei ex-olympiër Hashimoto volgens de krant Asahi Shimbun in een gesprek met Japanse media.

"Iedereen streeft naar een snel besluit, zodat fans zich kunnen voorbereiden door tickets te kopen en hotels te boeken."

Hashimoto volgde vorige week Yoshiro Mori op als voorzitter van het organisatiecomité. Mori trad onder grote (internationale) druk af, nadat hij in opspraak was gekomen door vrouwonvriendelijke opmerkingen.

Het toelaten van toeschouwers is al langer onderwerp van discussie. Eerder hadden officials al gezegd dat mogelijk op verschillende momenten wordt bepaald of Japanse toeschouwers welkom zijn, en of dat ook geldt voor fans uit andere landen.

Sporters uit andere landen zijn mogelijk weer welkom als de noodtoestand in Tokio en omgeving op 7 maart wordt opgeheven. Dat zou volgens persbureau Kyodo kunnen betekenen dat er in april zogenoemde testevenementen kunnen worden gehouden in Japan.